több tojás fogy

2019.04.18. 11:40

Úgy viszik a tojást a tatabányai piacon, mint a cukrot

A húsvét mindig kiemelt időszak a tojásvásárlás szempontjából, nincs ez idén sem máshogy. A kereslet jelentősen nő, míg az ár változatlan marad.

Benke K.

A kereslet nőtt a tojások iránt, áruk azonban változatlan

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Benke Katalin

A húsvéti időszak előtt megnövekszik a tojás iránti kereslet. A közelmúltban a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója, Káhn Norbert azt mondta a Kemma.hu-nak, hogy érdemi áremelkedés nem várható a termelőknél. A tatabányai piacon a gyakorlatban is megnéztük, mit jelent mindez.

Németh László vállalkozó több évtizede foglalkozik tojástermeléssel- és árusítással. Ő úgy tapasztalja, hogy a húsvéti héten 30-35 százalékkal több tojás fogy náluk. Vannak olyanok is azonban, akik az utolsó pillanatra hagyják a tojásvásárlást, így azt a szupermarketekből szerzik be. Az értékesítés változatlan áron folyik.

– A ár november óta változatlan a termelőknél, hiába lehetett azt hallani a médiából, hogy emelkedni fog az ár. Mint mondta, a boltokban még akciók is vannak húsvét előtt, viszont vigyázni kell azoknak, akik magyar tojást szeretnének pingálni. Gyakran az akciós tojások Lengyelországból vagy Ukrajnából kerülnek a polcokra – mondta el a vállalkozó.

A kereslet nőtt a tojások iránt, áruk azonban változatlan (Fotó: Benke Katalin / Kemma.hu)

Megtudtuk még, hogy az emberek főként a 2-es és a 3-as megjelölésű tojásokat vásárolják, melyek közül utóbbi a ketreces, míg előbbi a mélyalmos tojást jelöli. Németh Lászlónál egyébként szinte egyáltalán nem keresik a vásárlók a szabadtartásból (1-es), valamint az ökológiai gazdálkodásból származó tojást (0-s).

– Nagy a kereslet viszont a megjelölés nélküli házi tojásokra – tudtuk meg Mészáros Ferencnétől, aki a tatabányai piacon árulja tojásait. Ebből a típusból a keresletet nem tudják kielégíteni húsvét tájékán a piaci árusok, hiszen ilyenkor többet vinnének ebből is a már meglévő vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában