közgyűlés

2019.04.01. 07:54

Nyári táborról, autista gyerekekről is döntött Tatabánya

Tavaszi lendülettel indították a képviselők a legutóbbi testületi ülést Tatabányán. Döntöttek többek között újabb építési telkek kialakításáról, a Kodály téri Közösségi Ház üzemeltetéséről és autizmus spektrumzavarral élő gyermekek óvodai és iskolai ellátásáról is.

Sugár Gabi

Tavaszi lendülettel indították a képviselők a legutóbbi testületi ülést Tatabányán.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Alsógallán, Bánhidán és Kertvárosban is alakítottak ki építési telkeket az elmúlt időszakban a letelepedni szándékozó családoknak. A testület az ülésen határozott arról, hogy Kertvárosban újabb ötven építési telek kialakításával segítik a fiatalokat. Az Éltes Mátyás EGYMI ad otthon már évek óta a nyári napközis tábornak. Most döntöttek arról, hogy a térítési díj az idén 575 forint lesz naponta a gyermekeknek.

A Kodály téri Közösségi Ház üzemeltetésére keresett partnert az önkormányzat az elmúlt időszakban. Mivel senki sem vállalta a ház további működtetését, ezért a képviselők évi kétmilliós támogatás mellett megbízták a Vértes Agoráját az üzemeltetéssel. A közösségi házban jelenleg is több civil csoport működik.

Újabb harminc lakást ajánlott fel az önkormányzat a Szent Borbála Kórház számára, hogy ezzel segítse a dolgozók lakhatását, és ezzel a város egészségügyi ellátásának zavartalan biztosítását. A Tatabánya 70+ program elindítását, részletes kidolgozását is megkezdik a városatyák döntése értelmében. A tervek szerint a 70 éven felüli tatabányaiak számára heti négy órában házi segítségnyújtást és ingyenes védőoltást biztosítanak. Döntöttek arról, hogy a polgármesteri keretből 360 ezer forint támogatást biztosítanak a Tatabányai Rendőrkapitányság számára, hogy a Szent György-napon ebből jutalmazni tudják a kiemelkedő munkát végző rendőröket.

Óvoda, iskola az autista gyermekeknek

Intézményi átszervezésekről is döntöttek a város vezetői. Az Árpád Gimnázium kapcsán elhangzott: a felújítása várhatóan befejeződik a következő tanévre, ezért majd megszűnik az átmeneti telephelyük. Két általános iskolai átszervezésről is határoztak. A Sárberki Általános Iskola tagiskolájaként működő Móra Ferenc Általános Iskolában ép értelmű, autizmus spektrumzavarral élő tanulók ellátását is felvállalják, ezt az alapdokumentumban is rögzítik. Az ­Éltes Mátyás EGYMI értelmi fogyatékossággal és autizmus spektrumzavarral élő gyermekek óvodai ellátását is biztosítja, s az új feladat az intézmény nevében is megjelenik majd. Az új tevékenységek elindításához szükséges infrastrukturális átszervezési költségeket az önkormányzat vállalja fel.

Ökoparcellákat alakítanak ki

A temetők üzemeltetéséről is szó volt a közgyűlésen. A városatyák kifejtették: a T-Szol Zrt. sokat javított a kegyeleti szolgáltatások színvonalán. Ma már a hozzátartozók a városközpontban is el tudják intézni ügyeiket, a halottak napján pedig emelt szintű szolgáltatásokkal várják az emlékezőket. Sírhelynyilvántartási szoftver segíti az ügyfelek tájékoztatását, folyamatosan ügyelnek a temetők környezetének, a zöldfelület rendezettségére, a hulladékok elszállítására.

A képviselők elfogadták a T-Szol Zrt. beszámolóját. Támogatták az Újtelepi temető területének bővítését és a Síkvölgyi és Újtelepi temetőben az úgynevezett ökoparcellák kialakítását is megszavazták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában