kéziratok

2019.04.06. 16:50

Művészeti szempontból egyedülálló könyvet mutattak be a Puskinban

A Puskinban a minap egy különleges kéziratos könyvet mutattak be, amely a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat gondozásában jelent meg.

Sugár Gabi

A Bánhidai Szlovák Dalkör is közreműködött a rendezvényen

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

A padláson volt összecsomagolva a többi régi holmival a búcsújáró énekeket, imádságokat tartalmazó cérnakönyv, kéziratos füzetecske. Dr. Zsilák Mária: Igaz történetre figyelmezzetek… címmel megjelent monográfiája az ebben rejlő anyagra épül. A kiadványt a Puskin Művelődési Házban mutatták be.

Nyelvi és néprajzi szempontból is egyedülálló a most megjelent könyv. A szerkesztő, dr. Zsilák Mária nyugalmazott egyetemi docens már több hasonló, bánhidai témájú kiadványt készített.

Ezúttal Izingné Pruzsina Rózsa hívta fel a figyelmét a cérnakönyvre, amelyet dédnagypapája, 1885-ben kezdett el írni. Bánhidán lakott és énekelt a katolikus templomban, ezért lejegyezte az imádságokat, énekeket. Az első világháború végéig írta kéziratát, amelyben szerepelnek fohászok is.

Izingné Pruzsina Rózsa lapunknak elmondta: nagymamája is gyakran imádkozott, énekelt a kéziratból. Több személyes holmival később Rózsához került, aki becsomagolva őrizte a padláson. Közben megfeledkezett a különleges kéziratról, két éve bukkant rá ismét.

Dédnagypapája földművesként dolgozott, és mégis gyönyörű kézírással írta meg a lapokat – latin betűkkel, de szlovákul.

A Bánhidai Szlovák Dalkör is közreműködött a rendezvényen
Fotó: D. I. / 24 Óra

Éppen ezért kiemelkedő a nyelvészeti értéke is, amely jól tükrözi a kettős nyelvhasználatot. A templomban már magyarul prédikáltak, de az imádságokat még szlovákul énekelték.

A könyvbemutatón közreműködött Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, valamint a Bánhidai Szlovák Dalkör. A kiadványt dr. Horváth Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság Nemzetiségi Szakosztályának elnöke és dr. Zsilák Mária mutatta be. A könyv a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat gondozásában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában