emléknap

2019.04.14. 20:55

„A múlt erős gyökér„ – a kitelepítettekre emlékezett Tata és Komárom

72 éve annak, hogy 1947. április 12-én elindultak Felvidékről az első vasúti szerelvények Magyarország felé a „csehszlovák-magyar lakosságcsere” keretében. A kitelepítettek emléknapján emlékezett Tata és Komárom.

Kemma.hu/N. T.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Nagy Tamás

72 évvel ezelőtt, 1947. április 12-én kezdődött a szlovákiai magyarok elűzetése szülőföldjükről. 2012-ben az Országgyűlés április 12-ét országgyűlési emléknappá nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról. A kitelepítettek emléknapján minden évben megemlékeznek a szülőföldjükről elűzöttekről térségünkben is, így Tatán és Komáromban is.

Tata Szőgyénnel emlékezett

Tata Város Önkormányzata a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából április 12-én délután rendezett megemlékezést a szőgyéni emlékkeresztnél a Mindszenty téren.

Szőgyén polgármestere Méri Szabolcs a tatai megemlékezésen elmondta:

– Az emlékkereszt nem csupán jogfosztottságunkra, hanem összetartozásunkra is emlékeztet. A kereszt pontos mását Szőgyénben is felállították, mindkét kereszt fáját a szőgyéniek, a talapzatul szolgáló tardosi köveket pedig a tataiak adományozták. A szőgyéni talapzatba a következő mottót vésték: „A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él”. Ennek tükrében kívánom, hogy a múlt erősen tartsa meg nemzetünket minden megpróbáltatásában.

Michl József polgármester a megemlékezésen kiemelte:

–Azt szeretnénk, hogy Szőgyén és Tata tényleg olyan testvérek legyenek, akik akkor is gondolnak egymásra amikor nem találkoznak, s a barátságunk ne csak április 12-én, hanem az év minden napján előttünk legyen.

Michl József koszorút helyez a kereszthez (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A megemlékezésen közreműködött Berényi Kornélia és a Csongrády Lajos Alapiskola diákjai Alt István tanító vezetésével, a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzői, valamint Novotni László.

A Csongrády iskola tanulói Alt István vezetésével (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A megemlékezés napján a Mozaik Múzeumtúra tatai rendezvényeként nyitották meg a Szőgyéni Tájház és Múzeum bemutatkozó kiállítását a Kuny Domokos Múzeumban. Az érsekújvári székhelyű Thain János Múzeum mellett működő Szőgyéni Tájház és Régészeti Múzeum vándorkiállítása „A kender útja” címmel képekkel és tárgyi eszközökkel mutatja be a kender feldolgozásának folyamatát a tatai várban.

Berényi Kornélia előadása (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Észak- és Dél-Komárom együtt ünnepelt

Benned él a magyarság! címmel tartott megemlékezést április 13-án szombaton a komáromi Kecskés László Társaság a Monostori erődben a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából. A komáromi Kecskés László Társaság több mint tíz éve emlékezik meg a felvidéki kitelepítésekről. A megemlékezés koszorúzással kezdődött, majd a kedvezőtlen időjárás miatt a Klapka teremben folytatódott.

Dr. Molnár Attila köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az átélt és megélt sorsokon változtatni nem tudunk, azonban emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk felelőssége és kötelessége is egyaránt.

A Monostori Erődben koszorút helyezett el dr. Molnár Attila polgármester (Fotó: Nagy Tamás / 24 Óra)

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere annak a véleményének adott hangot: a szlovák és a magyar kormány korábbinál jobb viszonya alkalmas lehet arra, hogy értelmesen álljunk rendezetlen dolgainkhoz.

A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott még Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviseője, és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője is.

Az eseményen Oláh Kálmán szavalattal, Mészáros János Elek előadással, Farkas Béla pedig tárogatójátékkal közreműködött. Az ünnepségen egyházi áldást mondott Fazekas László, szlovákiai református püspök, valamint Bros Gergely és Milus Ferenc római katolikus plébánosok is. Gerzsenyi Krisztián, Keller Tiborné unokája pedig a nagymamája visszaemlékezését olvasta fel a jelenlévőknek.

További részleteket a 24 Óra április 15-i számában olvashatnak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában