vesztegelt

2019.03.05. 20:00

Kiszabadult a hajó az esztergomi homokzátony fogságából

Másfél hónapnyi veszteglés után kiszabadult az esztergomi homokzátony fogságából a JESS román felségjelzésű hajó. Mint kiderült: kommunikációs problémák miatt akadt el a hajó.

Walczer Patrik

Forrás: Tóth Krisztián

Sikerrel zárult hétfőn a JESS nevű teherhajó mentési akciója, amely január 17-én futott zátonyra a Dunán.

A vízállás kedvezett a mentési műveletnek (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Mint arról korábban beszámoltunk, a román felségjelzésű vízi jármű minden bizonnyal kommunikációs problémák miatt akadhatott fent a Kopasz-szigeten. Úgy tudjuk, hogy a JESS Gönyűről tartott Baja felé, amikor vele szemben egy uszály közlekedett. Az egyik hajó kapitánya angolul, míg a másik németül beszélt, így a nyelvi különbségek miatt nem sikerült megérteniük egymást. A román hajó kapitánya ekkor jobbra fordította a járművet, amely végül fennakadt a homokzátonyon.

Az eset után a hajó tulajdonosa hazautaztatta a legénységet, egy matróz azonban folyamatosan a fedélzeten tartózkodott. Az elmúlt hetekben a vízi rendőrök mellett több önkéntes is meglátogatta a matrózt és élelmet vitt neki, valamint turistalátványosság is lett az elakadt hajóból.

Molnár András, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tatai szakaszmérnöke korábban úgy fogalmazott, hogy 310-320 centiméteres vízállás szükséges a hajó biztonságos megmozdításához. A szakember akkor úgy vélekedett, hogy akár márciusig is a szigeten ragadhat a hajó. Számításai beigazolódtak, ugyanis a megemelkedett vízszint miatt egy tolóhajó hétfő délután sikeresen lehúzta a JESS-t a zátonyról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában