hajóbaleset

2019.01.20. 16:04

Annyira fennakadt a zátonyon a hajó, hogy kiemelkedik a Dunából

Esztergomnál, a Helemba-szigetnél veszteglő, zátonyra futott hajó mentési akciója még várat magára az alacsony vízszint miatt.

Feleki Marietta

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hét közepén zátonyra futott egy román felségjelzésű hajó a Duna esztergomi szakaszán.

A Duna vízszintje jelenleg azonban olyan alacsony, hogy a hajó mozgatása esetén fennáll a hajótest törésének a veszélye. Így a JESS nevű „víziszörny” jobb híján várakozik.

Szabálytalan útvonal miatt rekedt fenn

Komárom-Esztergom megyei Duna-szakasz halőrségének vezetője, Bordi Sándor közreműködésével kihajóztunk a magányos óriáshoz. A megyei horgászszövetség 30 lóerős szolgálati kishajóját Baranyai Lőrinc, a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek elnöke vezette.

Ahogy menet közben a halőrség vezetője tájékoztatott bennünket, a hajók útvonalát piros és zöld bóják jelölik, a kettő között szabad csak menni. Az elakadt hajó azonban letért az útvonalról, így nem tudta kikerülni a homokzátonyt. Az alábbi folyami térképen narancssárga háromszöggel jelöltük a hajó jelenlegi helyzetét: a Helemba-szigettől keleti irányba (jobbra). A hajótól szintén jobbra, a térképen is jelölt homoksziget víz alatti folytatásán akadt fent a hajó.

A térképen piros szaggatott vonal jelöli a hajók kijelölt útját, melyek a piros négyzetek (bóják) és a zöld háromszögek (bóják) között fut.

A hajó jól láthatóan nem a kijelölt útvonalon haladt (Térkép forrása: Dunakanyaridojarasa.hu)

A térképről is megállapítható, hogy a hajó kapitánya, szabályt szegve, meglehetősen messze kormányozta a hajót a kijelölt útvonaltól. Menetirány szerint balról megkerülte ugyan a vízből kiemelkedő homokszigetet, de nem számított arra, hogy a víz alatt „folytatódik” a homok. Így zátonyra futott.

A helyszíni felvételeken jól látszik a homoksziget, és a vízből egyharmadnyira kiemelkedő hajótest is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!