finomságok

2019.03.20. 20:05

Adományoztak, majd álomszerű édességeket kínáltak a tatai csokifesztiválon (fotók)

Csodafánk, csodamobil, óriás palacsinta, csokiálom. Csodás édes világba csöppentek bele azok, akik a hétvégén ellátogattak tatán a Güntner Arénában megszervezett Csokoládé és Édesség Fesztiválra.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Gombóc Artúr csokoládé felsorolása már a múlté. Kézműves manufaktúrák tucatjai bizonyították be a hétvégén Tatán, hogy a csokoládé 21. századi újragondolásakor nincsenek határok.

A csodálatos nyalánkságok között bőven volt olyan is, amely már látványában is túlzásnak tűnt, mégis sokan megkóstolták. Ilyen volt a csodafánk, amelybe a csokoládés krémek mellett darabolt csokik kerültek, majd a tetejére tejszínhabot és cukorkákat szórtak.

Különleges volt a csokoládéból készült gyurma, amely nem ragadt az ember kezéhez, de sokan ahelyett, hogy kipróbálták volna az ebben rejlő lehetőségeket, inkább megkóstolták a gyúrható falatkákat.

Lélegzetelállító orchideák is díszelegtek a csokiformák között. Cukorból készültek ezek is. Nagy tömeg állt a sörnyitók és csavarkulcsok előtt. Teljesen élethűek és ehetőek voltak.

Több má­zsányi édes finomságot kínáltak: különböző ízesítésű táblás csokikat, különleges formákat, de óriás palacsinta, kürtőskalács-kompozíciók, méz, sőt, még süthető gyurma is kapható volt. Ez utóbbiból ékszereket állítottak ki.

Másodszor szervezték meg Tatán ezt a különleges hétvégi programot – mondta Kiss Réka szervező. Idén már pavilonokat építettek a kiállítóknak, így impozánsabb lett a megjelenés. Emellett jótékonysági esemény is kapcsolódik a programhoz. A tatai gyermek­otthon lakóinak ajándékkal kedveskednek.

A kiállítás a hazai kézműves termékekre próbálja ráirányítani a figyelmet – tette hozzá a szervező.

A köszöntések után Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője vette át a mikrofont, s a tatai diákotthon vezetőjét, Magai Pétert és néhány fiatalt szólított a színpadra. Ajándékokról, felajánlásról beszélt.

A gyermekotthon vezetője megköszönte ezeket, sok mosolygós fotó is készült, majd ajándék nélkül jöttek le a színpadról. Igazi meglepetésként valószínűleg később vehették át az ajándékokat.

Az egész hétvégén zajló csokoládéfesztiválon a népszerű édességhez kapcsolódó programok, különleges csokiszobrászat mellett fellépett az Alma Együttes, Vastag Csaba és Bereczki Zoltán.

Tata nem csak a csokiról híres város

A csokoládécsodák mindenkit kicsit más dimenzióba helyeztek, így a program is némi csúszással indult. Garami Gábor rádiós műsorvezető, a rendezvény házigazdája köszöntötte a vendégeket, majd Michl József polgármester az édesség és az ember kapcsolatát emelte ki, s felhívta a látogatók és a kiállítók figyelmét Tata nevezetességeire is. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője mosolyogva üdvözölte az év legédesebb napján a tataiakat.

Kiemelte: ez a fesztivál igazi közösségépítő, amely boldogságot, örömet hoz azoknak, akik részt vesznek rajta. Hozzátette: Tata egy híres, nagyon fontos város. Komoly természeti értékekkel bír, s élen jár a fejlesztésekben is hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában