verseny

2019.03.03. 20:00

A művészet és a gasztronómia találkozása volt a tatai Farsang Kupa

Immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Farsang Kupát Tatán. A gasztronómiai seregszemlén több mint száz cukrász, illetve cukrásztanuló munkáját vizsgálhatta meg a szakértő zsűri.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Igazi vizuális élményben volt része annak, aki február 2-án, szombaton ellátogatott a Güntner Arénába. Már bemutattuk azt a 10 lélegzetállító alkotást, amely a mi figyelmünket is felkeltette a gasztronómia tatai versenyén, a Farsang Kupán. A különleges ízek fellegvárában megtalálható volt a levendulás honoré, gyömbéres-körtés csokivarázs, cacauati (kakaó, kukorica, vanília és chili felhasználásával készült sütemény – a szerk.) – hogy csak néhány különlegességet említsünk. Természetesen nem hiányozhattak a süteményszobrászati mestermunkák sem. Emitt a részeges csigalovas, amott a legrémisztőbb horrorfigurákat is kenterbe verő Halott csók című alkotás kellette magát, de láthattuk Elvis Presleyt, a Notre Dame-ot, valamint a Megváltó Krisztis Székesegyházat is.

– Minden esztendőben egyre színvonalasabb a verseny – hangoztatta lapunknak Rabóczki Jánosné cukrászmester, a megyei ipari és kereskedelmi kamara kézműves tagozatának alelnöke, aki a tanulók munkáit zsűrizte.– Rengeteg energia van egy-egy ilyen alkotás elkészítésében, ambiciózusak a tanulók, úgy vélem, a szakma jövője biztosított. Sokat köszönhetünk Petrezselyem Antalnénak, Gyöngyinek, aki a versenyt annak idején elindította, sajnos már nincs közöttünk – zárta szavait.

Tatai siker a gasztroversenyen

A 128 versenyző Magyarország minden szegletéből és a Felvidék legkülönbözőbb pontjairól érkezett. Komárom-Esztergom megyéből 20 alkotás versenyzett – ezek közül 12 arany, 6 ezüst és 2 oklevél minősítést kapott. Az összetett bajnok 2019-ben Lazányi János (Avalon Hotel Miskolctapolca) lett, a legjobb iskola pedig a mosonmagyaróvári Haller János Szakközépiskola. Az eredményhirdetés Tata számára is tartogatott szép pillanatokat, hiszen a legeredményesebb iskolák versenyében második helyezést ért el a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola csapata.

Bácsi Dániel, tatai csapat tagja egy pontyot alkotott úgynevezett halott, cukorszirupos tésztából.

– Ez az első ilyen jellegű versenyem, de bízom abban, hogy nem az utolsó. A későbbiekben szeretném kitanulni a szakmát – fogalmazott a fiatalember.

A Tatán felvonultatott munkákat látva pedig mi is meggyőződhettünk róla: a cukrászmesterség jövője valóban biztosított.

További részleteket a 24 Óra március 4-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában