élelmiszerbiztonság

2019.02.13. 07:00

Majd' kétezer ellenőrzés után több mint harmincmillió forint bírságot szabtak ki

Tavaly összesen csaknem kétezer élelmiszer-ellenőrzést végeztek Komárom-Esztergom megyében a szakemberek. A megyei kormányhivataltól megtudtuk, hogy a feltárt (súlyosabb) hiányosságok miatt mintegy 33,6 millió forint bírságot szabtak ki.

Várvizi Tamás

Szeged, 2013. március 26. A tõkehúsok hõmérsékletét ellenõrzi Kiss István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársa a szegedi CBA Príma áruházban 2013. március 26-án. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013. március 4-tõl 31-ig rendelt el kiemelt ellenõrzéseket, különös tekintettel azokra az élelmiszerekre, amelyeket a közelgõ húsvét kapcsán a leggyakrabban vásárolnak a fogyasztók. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Hiányos dokumentáció, jelölési hibák, a hűtési lánc megszakadása miatt megsemmisített hús – csak néhány példa arra, hogy tavaly sem unatkoztak megyénkben a hatósági állatorvosok, az élelmiszerbiztonsági felügyelők, valamint a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök.

A szakemberek 76 ellenőrzést végeztek engedélyköteles, 104-et bejelentésköteles létesítményekben, 359-et pedig vendéglátó-, illetve közétkeztető helyeken. 498 esetben élelmiszer-forgalmazókat, 178-ban takarmány-előállítókat, illetve forgalmazókat, 38-ban pedig bor- és szeszesital-előállítással foglalkozó vállalkozásokat vizsgáltak. Az ellenőrzések csaknem harmadát (612) állat­egészségügyi területen végezték, míg 63 esetben zöldség- és gyümölcsforgalmazóknál tűntek fel. A feltárt hiányosságok miatt összesen 33,6 millió forint bírságot szabtak ki az érintett vállalkozásokra.

Mint megtudtuk, a kifogások legnagyobb része az élelmiszerforgalmazás-kereskedelem és a közétkeztetés, vendéglátás területén merült fel. Legtöbb esetben az élelmiszerbiztonsági dokumentációk hiánya vagy azok hiányos kitöltése szerepel a feltárt hibák között. Ide tartozik az egészségügyi könyv hiánya, illetve érvénytelensége, az úgynevezett HACCP-minőségbiztosítási dokumentumok hiánya, valamint a jelöletlen/jelölési hibás és a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása. Ugyancsak kifogásolható volt sok esetben az előállító és forgalmazó helyek műszaki és higiénés állapota, néhány esetben pedig előfordult engedély nélkül végzett tevékenység, valamint a bejelentési kötelezettség elmulasztása is.

A kormányhivatal munkatársai az úgynevezett Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) keretében is végeztek ellenőrzéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereivel közösen. Ezek során például élőkagyló-szállítmányt kellett zárolni és visszairányítani a feladóhelyre a szállítási papírok, illetve az állategészségügyi exportbizonyítvány hiánya miatt. Három tonna előhűtött, darabolt baromfiszállítmányra is hasonló sors várt, mivel a nyomon követhetőség csorbát szenvedett.

Először csak figyelmeztetnek

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint tavalyelőtthöz képest 2018-ban több volt a bírságok összértéke, azonban fontos megemlíteni, hogy a fokozatosság elvét szem előtt tartva a hatóság a legtöbb élelmiszeripari vállalkozás esetében először csak figyelmeztette az érintetteket. Hozzátették: a tapasztalatok alapján elmondható, hogy – jellemzően a kisvállalkozásoknál – továbbra is hiányoznak a megfelelő élelmiszerbiztonsági ismeretekkel rendelkező szakemberek; a hatóság által tapasztalt hibák, hiányosságok sok esetben erre vezethetők vissza. Jogkövető magatartás leginkább a nagyobb, külföldi forgalmazásra előállító egységeknél, valamint az üzletláncoknál volt tapasztalható.

(Borítóképünk illusztráció)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában