Életmentés

2024.06.11. 07:24

Egyre több dolguk van a tűzoltóknak

Egyre több műszaki mentéshez vonulnak a tűzoltók. Tavaly összesen 1162 riasztás érkezett be a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnoksághoz.

Kemma.hu

Jelentős mértékben nőtt a vonulások száma a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság (HTP) beszámolója szerint. Tatán, a májusi testületi ülésen közzétett beszámoló szerint a riasztások többsége műszaki mentések miatt történik.

Egyre több műszaki mentéshez vonulnak a tűzoltók. Tavaly összesen 1162 riasztás érkezett be a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnoksághoz.
Tavaly 300-al több műszaki mentéshez vonultak a tatabányai tűzoltók, mint tűzesethez
Fotó: Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Muzslai László tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok tartotta meg a tavalyi évről szóló beszámolóját a tatai képviselőknek. Mint mondta, Tata a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területéhez tartozik, másik 28 településsel együtt. 

A HTP vármegyehatárunkon is átnyúló működési körzete: Alcsútdoboz, Baj, Bicske, Bodmér, Bokod, Csabdi, Dad, Felcsút, Kecskéd, Kömlőd, Környe, Óbarok, Óbarok-Nagyegyháza, Oroszlány, Pusztavám, Szár, Szárliget, Tabajd, Tardos, Tarján, Tata, Tata-Agostyán, Tatabánya, Újbarok, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló, Vértestolna, Vértesszőlős.

Egyre több a tűzoltók munkája

– Működési területünkön vezet keresztül az 1-es számú főút és az M1-es autópálya. Ezek mind nagy személy- és teherforgalmat bonyolítanak le. A HTP két gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval, egy emelőkosaras gépjárművel, egy daruval, egy erdőszeres gépjárművel, egy műszaki mentővel és egy teherautóval rendelkezik – sorolta eszközeiket a tűzoltóparancsnok. A beszámoló szerint a 2022-es évhez képest 2023-ban jelentős mértékben nőtt a vonulások száma: 989-ről 1162-re. Ezzel egyidejűleg nőtt a beavatkozást igénylő események száma is. 

– Az elmúlt évekhez viszonyítva az események számának növekedése folyamatos. A műszaki mentések száma mindig meghaladja a tűzesetekét. 2023-ban több mint 300 riasztással, ami egyenesen arányos az időjárás okozta káresemények számának növekedésével – árulta el a tűzoltó őrnagy. Hozzátette, hogy a beszámoló évében a rendkívüli időjárás miatti műszaki mentések voltak jellemzők, mint a fakidőlés, vagy a vízeltávolítás. 

Kevesebb a kéménytűz

– Az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a lakásbejutásokhoz való tűzoltói segítségnyújtás, amire tavaly 179 alkalommal került sor. A beavatkozást igénylő események alkalmával 48 esetben kellett sérült személyt mentenünk, kizárólag műszaki mentések során. 2023-ban hat esetben vonultunk kéménytűzhöz. Jó hír, hogy ez pontosan a fele a korábbi év esetszámának. Szén-monoxid szivárgáshoz négy alkalommal riasztották a tatabányai tűzoltó egységeket, melyeknél minden esetben rekonstruáltuk a helyszínt és beazonosítottuk a szivárgás forrását – tette hozzá a tűzoltóparancsnok aki kiemelte, hogy a HTP helyszínen lévő tűzoltásvezetője minden esetben felhívta a figyelmet a tüzelőberendezés használatának tilalmára. A kéményt újra használni csak a szolgáltató megfelelő minősítése esetén lehet, így kisebb valószínűséggel történik újra ilyen jellegű esemény a kémény nem megfelelő tisztítottsága miatt.


– Szabadtéri tűzhöz tavaly 150 esetben vonultak a tatabányai tűzoltók, ez hattal több 2022-höz képest. Ezzel ellentétben az erdő- és vegetációtüzek száma a korábbi 26-ról 18-ra csökkent. Jelentős számú káresemény okozója volt a beszámoló évében az elemi csapás – viharkár, ami 119 beavatkozást igényelt, emellett a fakidőlések 216-os esetszáma is markáns adatnak tekinthető – szögezte le a tűzoltóőrnagy. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában