tisztítás

2019.01.30. 18:46

Sátorkőpusztai-barlang: a látogatók még a legújabb felfedezéseket is megismerhetik

A látogatónapokon az érdeklődők a Sátorkőpusztai-barlang keletkezéséről és a legújabb felfedezésekről is informálódhatnak.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Január 19-i akciót követően a hétvégén folytatódott a Sátorkőpusztai-barlang középső szintjén felhalmozott törmelék kitermelése, amelyet a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tagjai végeztek.

A helyszínen megtudtuk, hogy az elmúlt évben a több évtizeddel ezelőtt depózott üledékhalmokat szüntettek meg, a több köbméternyi anyagot pedig a felszínre szállították.

Lieber Tamás, a BEBTE elnöke ismertette, hogy a februári első látogatói nap előtt előkészítő munkálatokat végeztek. Új lámpatesteket helyeztek be, karbantartották a villamos hálózatot, letisztították a képződményeket, valamint felújították a túraútvonal-kijelöléseket is.

A barlang alsó, Benedek Endre termében még további felfedezések várhatnak a BEBTE tagjaira, hiszen a bemosódott üledék és a letaposott agyag alatt gipszkristályok, valamint érdekes képződmények lapulhatnak.

Az érdeklődők a látogatónapok alkalmával nemcsak a barlang keletkezését, hanem a legújabb felfedezéseket is megismerhetik.

A februári első látogatói nap előtt előkészítő munkálatokat végeztek (Fotó: W. P. / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában