tervek

2019.01.11. 07:00

Így kapcsol nagyobb sebességbe a turisztikai fejlesztésben Dorog és térsége

A helyi, illetve térségi turizmus fejlesztéséhez több szálláshelyre lenne szükség Nyergesújfalun (is).

Fenyvesi Károly

Fotó: beküldött kép

Ettől az évtől várhatóan nagyobb sebességbe kapcsol a Duna-parti város turizmusa. Ehhez fontos lenne például az aktív időtöltésre biztató szolgáltatásokkal ötvözve, több szálláshely kialakítása.

Többek közt ez is témája volt annak a gondolatébresztő tájékoztatónak, amelyet Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke készített a város önkormányzati képviselő-testülete ülésére.

A város önkormányzata az elmúlt év augusztusában a képviselő döntése alapján egyéves időtartamra szóló támogatási szerződést kötött az egyesülettel. Nyergesújfalu, Bajót, Lábatlan és Süttő turisztikai fejlesztése a közös cél. A helyi tervekkel kapcsolatos stratégiai, cselekvési programok végrehajtása elkezdődött, több konkrét termékcsomag, program szervezése van folyamatban.

A nyergesiek ingyenesen vehettek részt a túrán

Bajót, Nyergesújfalu és Tát közösen nyert támogatást a helyi identitás elnevezésű pályázaton programok szervezésére, közös kommunikációra. A nyergesi kínálatban már szerepelt rétesnyújtás és tolófánk sütése hagyományosan, a Múltkereső című helytörténeti játék, ismerkedés a gyógynövényekkel a nők egészségéért, illetve a Maróti Piknik és a Padányi Lajos Emléktúra.

A süttői mészkő nagyon izgalmas útjának megismerését a bányában kezdhették el az érdeklődők (Fotó: beküldött kép)

Gyorsan népszerűek lettek azok a tematikus túrák, amelyeket a városban, illetve a mikrotérségben élők számára szerveztek a Túrázz nálunk! sorozat keretében. Ezeken az eseményeken a nyergesiek ingyenesen vehettek részt. A kínálatban szerepelt evezési lehetőség sárkányhajóban Neszmélytől Lábatlanig, kezdőknek is lehetőséget kínáló sziklamászás a bajóti Öreg-kőnél, Kisboldogasszony-napi túra Lábatlanon, bányalátogatás a süttői mészkő útjának megismeréséhez, illetve kalandozás a pilisi levendulavilágban.

Alkotásösvényt alakítanak ki

Nagy sikere volt a gyermeknapon a régi focipályára, a búcsúk hagyományos helyszínére szervezet Modellőrület 2018 programnak. A minivárosban guruló, úszó kamionokra, munkagépekre, hajókra, yachtokra több mint ezren voltak kíváncsiak. A forgatagot bábosok, táncosok, arcfestők is színesítették.

Már az idei esztendő programleltárába is bele lehetett rajzolni egy pipát. A kesztölci erdészháztól gyönyörű környezetben négy kilométert sétált forralt boros, könnyű túrán egy csoport. A nyergesieknek a részvétel ingyenes volt.

A Dorog és Térsége Turizmus Egyesület idei elképzelései, tervei közt szerepel például a Hódító Túra sorozat bővítése, rendezvényeket szervező csapat létrehozása, a látogatóközpontok lábatlani konferenciájának megszervezése, Alkotásösvény kialakítása.

Túraútvonalak és piknikpontok

A túraútvonalak fejlesztése is szerepel a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület tervei közt. Az útvonalaknak az is fontos szerepük, hogy bemutassák a térség gazdasági, természeti adottságait. A gyakorlati feladatok közé tartozik a gondosan megtervezett, látnivalókat is érintő körtúrák grafikus ábrázolása. A megjelenés formája könnyen értelmezhető offline térkép, online közreadás.

A túraútvonalak bemutatásának úgynevezett hozzáadott értékeleme a pihenőhelyek, a piknikpontok bemutatása, a jó minőségű helyi termékek értékesítésének fellendítése. Ha ez a folyamat lendületbe jön, minden bizonnyal nagyon sokan jelentkeznek majd új elképzelésekkel, illetve vélhetően konkrét ötletekkel is.

Szerencsekerék és színezők

Új elemként jelent meg a nagyobb városi rendezvényeken a térségi szerencsekerék. Az érdeklődők forgatnak, aztán figyelik, hogy mit nyertek. Az ajándék kuponokkal a szerencsések települések kedvelt, elismert szolgáltatóival, illetve aktív kikapcsolódási lehetőségekkel ismerkedhetnek meg.

A város évente ismétlődő legnagyobb rendezvényén, az augusztusi Völgyválasz Fesztiválon került képbe Tücsök György fotóművész képeivel és Forintos Brigitta grafikáival a Nyergesújfalui Színező. A város turisztikailag leginkább érdekes, az idelátogatóknak kiemelten ajánlott látnivalóit mutatja be nagyon játékos, élményekkel biztató formában a gyermekeknek és persze a felnőtteknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában