alkotások

2019.01.18. 14:00

Esztergom legnagyobbjává vált textilművészét Könyvbemutatóval ünnepelték a Pesti Vigadóban (fotók)

Kókay Krisztina esztergomi textilművész életmű kiállításának újabb állomását tartották csütörtökön a Pesti Vigadóban.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A Pesti Vigadóban január 17-én csütörtökön az érdemes és kiváló művész könyvkatalógusát mutatták be a közönségnek. A kötetben hetven alkotás, grafika és textil reprodukciója és az alkotó munkásságáról szóló műkritikák találhatók.

Az eseményen részt vett Romanek Etelka, Esztergom polgármestere is. A patinás kiállítóhelyen berendezett tárlaton az alkotó különböző korszakaiból való grafikák és textilek láthatók. A korábban megnyílt és január 27-éig megtekinthető, A vonal misztériuma című, negyven év munkásságát bemutató tárlat ezúttal újra népes közönséget látott vendégül.

A hetven alkotás reprodukcióját tartalmazó katalóguskönyvben Keppel Márton, Szakolczay Lajos, L. Simon László, Dvorszky Hedvig, Nagy Dénes, Sulyok Gabriella, Keppel Dániel és Ágh István egy-egy értekezése olvasható, melyek a legnagyobb esztergomi képzőművész munkásságával foglalkoznak, elemző módon. Köztük Keppel Márton a könyvbemutató moderátori szerepét is vállalta.

A most megjelent katalóguskönyvet meghatározva Keppel Márton úgy fogalmazott, hogy az, több közelmúltban készült alkotás mellett a Pesti Vigadóban látható életmű kiállítás anyagának reprodukcióinak gyűjteménye.

Ezek mellett ugyancsak az életmű kiállítás kronologikusságát követve tartalmazza a kötet az elmúlt másfél évtizedben született kiállításmegnyitó beszédek, elemzések sorát, tette hozzá a moderátor.

Az egyszerre iparművészeti és képzőművészeti kiállításon elhangzott, hogy maga a könyvkatalógus is egyfajta műalkotásként értelmezhető, mivel a tervező, grafikus azokat a szempontokat vette figyelembe, melyek ezt a fajta művészeti formát a legoptimálisabban mutatja be az olvasóknak, érdeklődőknek.

E ponton magáról a kötet tervező, grafikusáról, Bárd Johannáról hangzott el rövid szakmai portré. Ebben Keppel Márton kiemelte, hogy az alkotó az elmúlt évtizedekben mértékadó vált az alkalmazott grafika műfaján belül. A moderátor rámutatott, hogy a most bemutatott Kókay Krisztina katalóguskönyv egy csúcsteljesítménye ennek a munkásságnak, hiszen összhangot teremtett a textilművész, valamint az alkotásairól értekező műkritikusok, esztéták, művészettörténészek adta szellemiség és az érdeklődő olvasóközönség igényei között.

Bárd Johanna tervezőről azt is elmondta a moderátor, hogy „a mesterség iránti alázat, a tervezés önmegtartóztató szabadsága, a nyomdai kivitelezés minőségi követelményeinek lelkiismeretes figyelemmel kísérése nemzetközi összehasonlításban is zsinórmértékké tette a tervezőt személyét a könyvművészet és antipográfia műfajában.”

Az esztergom legnagyobbjává vált textilművész Az 1943-ban Esztergomban született Kókay Krisztina a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott, textil szakon.

Pályafutását, munkásságát a Bajor Ágost festővel való kapcsolata, szülővárosa, Esztergom, és a Goldberger Textilgyárban való szakmai gyakorlata is befolyásolta. 1981-es első bemutatkozásával rögtön díjat nyert.

Kiállításai voltak országszerte, Budapesten, illetve számos európai fővárosban. Elismerései között található a Ferenczy Noémi-díj, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díj és a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díj is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában