hagyomány

2019.01.19. 20:00

Ilyen szívhez szóló zenével ünnepelte Dorog a magyar kultúra napját

A dorogi magyar kultúra napi ünnepségen a díjátadó mellett múltidézés és színvonalas crossover koncert is helyet kapott.

Feleki Marietta

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

A József Attila Művelődési Házban rendezték meg a magyar kultúra napi ünnepséget. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Vígh Éva, a város kulturális közalapítványának elnöke nyitotta meg az eseményt, majd Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és Tittmann János, Dorog polgármestere adták át a Rauscher György-díjat, Dorog művészeti elismerését. Idén Nagy Henriette Év Háza–díjas esztergomi okleveles építészmérnök vehette át a díjat.

Popovics György elmondta:

–Nagy Henriette-nek ott van a keze nyoma a dorogi épületekben és a megye sok szép épületében is.

Keze nyoma ott van a dorogi épületeken

Dorog városában számos középület felújítása fűződik nevéhez. A dorogi kórház és a József Attila Művelődési Ház, és a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum is az ő tervei alapján újultak meg. Tavaly szeptemberben adták át a felújított Petőfi iskola épületét, az idén pedig a Zrínyi iskola épületkomplexuma készül el, szintén az okleveles építészmérnök tervei alapján.

2011-ben a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara az Év Háza díjjal jutalmazta a volt bányairoda, a nagyiroda és az Intézmények Háza felújítását. A közelmúltban készült el a Szent József plébániatemplom épülete, amelyért 2016-ban szintén Év Háza dicséretben részesült kollégájával, Besey Lászlóval egyetemben. Díjazták más, nem dorogi épületeit is, többek között a tardosi Szent Mária Magdolna templom műemléki felújítását.

A díjátadó után Tittmann János vetített képes előadáson a Dorogon is alkotó művész, Ha­ranghy Jenő grafikus életművét idézte fel. Haranghy több kiemelkedő munkája mellett a 1935-ben 14 secco-t festett a dorogi Munkásotthon, ma József Attila Művelődési Ház színházterme részére, és ugyanebben az évben tervezete meg a Szent József plébániatemplom üvegablakait.

Haranghy plakátkészítőként is tevékenykedett (Fotó: F. M. / Kemma.hu)

Az ünnepségen színvonalas műsorával közreműködött a Sic Transit Folk Műhely. Az együttes népdalokat, népdal feldolgozásokat adott elő, melyet néptáncos műsor tett színesebbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában