timföldgyár

2019.01.13. 20:00

Így nézett ki régen a község, ahol a munka becsület és dicsőség dolga volt

Az 1950 és 1997 között üzemelő Almásfüzitői Timföldgyár Magyarország, és Közép-Európa egyik legnagyobb timföldgyára volt, amely összesen háromszázhatvanezer tonna timföldet állított elő.

Sz. K.

Forrás: fortepan.hu

A gyárat a német érdekeltségű Dunavölgyi Timföldipari Rt építette, méghozzá 1941-ben. Azonban, a második világháború miatt csak 1950-ben indult meg a termelés. Szovjetunióba az almásfüzitői üzem szállította a legtöbb timföldet Magyarországról, így a termelést 1955-től 1963-ig bővíteni kellett.

1970-re a gyárat összesen 330 000 tonna/év kapacitásra bővítették. Később, az 1980-as évek közepén az ország termelésének már közel a felét adta az almásfüzitői gyár. Az üzem a Vértes és a Bakony bauxitját dolgozta fel, az energiát főként a Tatabánya és Dorog környékén található hőerőművek biztosították.

A gyár bauxitfeldolgozási részlegét értékesítési nehézségek miatt 1994-ben leállították. Ezután már nem kohászati timföldet állítottak elő. Az alumínium ára radikálisan csökkent, és a veszteségekért 1997-ben a gyárat véglegesen leállították.

Az épületeket később felrobbantották és a területet kitakarították. A helyén logisztikai központot, ipari parkot és a bauxit feldolgozását bemutató múzeumot hoztak létre. Emiatt 700 fő munkanélküli lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában