menetrend

2018.12.13. 07:00

Az utazási szokásokat figyelembe véve több vonatot indít a MÁV péntekenként

Vasárnap lépett életbe az új vasúti menetrend, néhány buszjárat indulási és érkezési ideje is változott. A vasúttársaság módosított üzletszabályzatának több pontján is.

Kovács László

Tatabánya, 2018. november 18. A MÁV-START jegyértékesítõ automatájánál váltja meg menetjegyét egy utas a tatabányai vasútállomáson 2018. november 18-án. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Ennek megfelelően a pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján: ezek a Keleti pályaudvarról 12 óra 53-kor és 14 óra 53-kor indulnak. Ugyancsak péntekenként új járat indul 15 óra 09-kor Győrből a Keleti pályaudvarra; ez Komáromtól gyorsított vonatként közlekedik.

A késő esti és kora reggeli győri eljutási lehetőségek kibővítése érdekében egy pár vonat Komárom–Budapest helyett Győr–Budapest viszonylaton közlekedik. A Déli pályaudvarról 23 óra 20-kor, Győrből pedig 3 óra 44-kor startol; az előbbi például a fővárosi színházakból a kisalföldi megyeszékhelyre hazautazóknak, míg az utóbbi a munkát korán kezdőknek lehet ideális.

A Tatabánya–Oroszlány vonalon munkaszüneti napokon Oroszlányból 5 órakor indul vonat, a megfelelő tatabányai csatlakozás biztosítása érdekében. A munkanapokon Budapest–Déli pályaudvar és Oroszlány között közlekedő vonatok a Tatabánya–Oroszlány vonalszakaszon 6 perccel később járnak. Ugyancsak a munkanapokon az Oroszlány–Budapest-Déli között közlekedő vonatok Oroszlányból 4 perccel később indulnak és Tatabányán csak 1 percet tartózkodnak.

A MÁV-START jegyértékesítõ automatájánál váltja meg menetjegyét egy utas a tatabányai vasútállomáson (Fotó: MTI)

A Budapest–Esztergom vasútvonal pályafelújítása és villamosítása lehetővé tette, hogy a korábbiakhoz képest bővebb kínálattal és rövidebb menetidővel közlekedjenek a vonatok, amely jelentős kihatással van a térségben közlekedő autóbuszjáratok utasforgalmára is.

A MÁV-START és a KNYKK együttműködésének köszönhetően a kesztölci térségben élők ezentúl egyszerűbben és gyorsabban juthatnak el a fővárosba a vonatokkal és azokra „ráhordó” buszjáratokkal. A menetrendváltástól a kesztölciek is utazhatnak buszbérlettel a Budapest–Esztergom vasútvonalon közlekedő, Dorog és Leányvár vasútállomásokon megálló vonatokkal, amennyiben a KNYKK által, Kesztölc és Pilisjászfalu, Piliscsaba, Pilisvörösvár, Solymár, illetve Budapest közötti viszonylatokra kiadott dolgozó- vagy tanulóbérlettel rendelkeznek.

Négy órán belül

Megváltozott a MÁV-START üzletszabályzatának több pontja, a legfontosabb módosítás a menetjegyek érvénytartamára vonatkozik: a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyeket négy órán belül fel kell használnunk. Ezt azzal magyarázták, hogy az elővárosban fokozottan jelentkező utasszám-növekedés – és így a jegyvizsgálók munkaterheinek növekedése – miatt a munkatársak minden igyekezetük ellenére sem tudnak mindig minden jegyet kezelni, és az utóbbi időben egyre több utas fedezte fel a nem kezelt jegyek visszatérítésének „lehetőségét”. Részletek a vasúttársaság honlapján.

 

Címkék#KNYKK#máv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában