középiskolások

2018.12.22. 15:30

Országos történelmi vetélkedőnek adott otthont Komárom

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata nyerte meg szombaton az országos döntőt, amelyen tíz csapat mérte össze tudását Komáromban.

Nagy Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. T.

Országos középiskolai történelmi vetélkedőnek adott otthont szombaton a városháza díszterme. A középiskolai történelmi vetélkedőt „Emlékezz, Felvidék 1945–1948” címmel, a második világháború után a felvidéki magyarok kitelepítésének és deportálásának 70. évfordulója alkalmából rendezték meg.

A megjelenteket a Kecskés László Társaság képviseletében Tóth Bertalanné köszöntötte, kiemelten Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét– aki egyben a verseny fővédnöke volt –, valamint a megjelent csapatokat és felkészítő tanáraikat. A megnyitón dr. Molnár Attila elmondta, hogy a Kecskés László Társaság Alapítvány kezdeményezésére, az ő előterjesztése után nyilvánította 2012-ben április 12-ét a Felvidékről kitelepítettek emléknapjának a Magyar Országgyűlés.

– Ennek szellemében a város igyekszik minden évben méltóképpen megemlékezni a történtekről – emelte ki a polgármester, aki egyben köszönetet mondott a szervezőknek a színvonalas rendezvényért. Az országosan meghirdetett versenyre összesen 65 csapat jelentkezett, amelyből aztán a legjobb tíz került a szombat délelőtti döntőbe.

Dr. Molnár Attila köszöntötte a vetélkedőn megjelenteket (Fotó: N. T. / 24 Óra)

A fiataloknak egy plakáttal kellett készülniük, majd rövid bemutatkozás után különböző szóbeli és írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk. A vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy a diákok ismerjék meg a kitelepítések és deportálások történetét. A zsűri elnöke dr. Popély Árpád egyetemi docens volt, akinek munkáját Rabi Lenke helytörténész és Oláh Kálmán tanár segítette.

Lezsák Sándor adta át az első három helyezett csapat díjait (Fotó: N. T. / 24 Óra)

A megemlékezés és a díjak átadása a református templomban zajlott délután a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében. Az eredményhirdetésen Lezsák Sándor úgy fogalmazott: nagy dolog, hogy együtt tud gondolkozni Észak- és Dél-Komárom. Azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz erkölcsi és anyagi kárpótlás, nem tudott pontos időpontot mondani, de az biztos, hogy ezzel a versennyel is egy nappal közelebb kerültünk hozzá – fogalmazott.

Szakmai zsűri értékelte a fiatalokat (Fotó: N. T. / 24 Óra)

– Azonban a két Komárom példamutató kapcsolata és együttműködése megerősít engem abban, hogy valóban közeledik az idő, amikor a történelmi megbékélés ezen a területen is megtörténik – emelte ki Lezsák Sándor. Az országos döntőt a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata nyerte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában