könyv

2018.12.02. 19:35

A csolnoki író új perspektívából mutatja be Luther Mártont

Cs. Szabó Sándor nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen Luther Mártonról írt kétkötetes életregényt, amelynek népszerűsége magát a szerzőt is meglepte.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A csolnoki író előszeretettel publikál sci-fi témájú műveket is, jelenleg pedig Koppány vezérről ír könyvet. Nem túlzás kijelenteni, hogy Cs. Szabó Sándor életének szerves részét képezi az irodalom, hiszen már igen fiatalon belekóstolt a regényírásba. 2003-ban jelent meg az első könyve, azóta ifjúsági keresztény regényeket is megjelentetett, A. Taylor Crabe álnéven pedig szintén az ő korai munkáival találkozhatunk.

– Jellemzően keresztény és sci-fi műveket írok, azonban a Prón című könyvemben ötvözöm ezt a két, egymástól igen eltérő témát. A jövőben játszódó kötetben ugyanis az egyház lelkészhiánnyal küzd, a megoldást pedig kereszténynek programozott android klónokban látják – mondta Cs. Szabó Sándor.

A teológusként végzett író egyik legfontosabb alkotása is kötődik a valláshoz, ugyanis a reformáció ötszázadik évfordulójához közeledve felkérésre írta meg a Luther Márton életregény két kötetét. Úgy vélekedett, hogy bár alapvetően ismeri a reformátor életét, de a hitelesség érdekében mélyebben bele kell ásnia magát a témába.

– A különböző feljegyzések és életrajzi írások kutatása során éreztem, hogy életre kel a történet. Felismertem, hogy Luther Márton is átélt hétköznapi eseményeket és a család is fontos szerepet játszott az életében – fogalmazott a kutatásokkal kapcsolatban. Cs. Szabó Sándor három évet fordított a kutatómunkákra: családjával még a németországi Wittenbergbe is elutazott, hogy helyszíni tapasztalatokkal egészítse ki művét.

Cs. Szabó Sándort meglepte a Luther Mártonról szóló könyvének népszerűsége (Fotó: beküldött kép)

– A személyes levelek értelmezése után sokat jelentett, hogy láthattam, hogyan is néz ki egy ködös wittenbergi utca. Ezekkel az élményekkel új értelmet nyertek a sorok – magyarázta. Mivel rengeteg adat állt rendelkezésére, figyelmen kívül kellett hagynia bizonyos információkat, hiszen az egyes korszakokban más és más jelzőkkel illették a reformert. Előfordult ugyanis, hogy hősként, a kommunizmusban pedig az osztályharc képviselőjeként ábrázolják Luthert.

Az adatgyűjtés érdekességekkel is szolgált számára: kiderült, hogy a közhiedelemmel ellentétben Luther Márton nem is szögelte ki a kilencven tételt a vártemplom falára. Művében szép számmal találunk olyan történeteket, amelyekkel új perspektívából ismerhetjük meg a reformert.

– A műfajból adódóan akciójelenetekkel is színesíthettem volna a történeteket, de inkább tartottam magam a hitelességhez – mondta Cs. Szabó Sándor. A csolnoki író szakmai sikernek könyveli fel, hogy újabb könyv megírására kérték fel. Ezúttal Koppány vezér életét veti papírra, amely jóval nehezebb feladat, hiszen töredéknyi információ maradt fenn róla. A későbbiekben pedig Kálvin János életregényére összpontosítana, amelyet szigorúan egykötetesre tervez.

Névjegy

Cs. Szabó Sándor 1979-ben született, vallástanár, angolnyelv-tanár, valamint drámapedagógus. Teológiai tanulmányait a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen végezte. Középiskolás kora óta aktívan érdeklődik az egyháztörténet, ezen belül pedig a reformáció időszaka iránt.

Több tudományos-fantasztikus, valamint keresztény ifjúsági regény, novella és módszertani szakkönyv szerzője. Legismertebb művei közé a Prón és Tábori szentfazék tartoznak. Legújabb könyve a Luther-életregény két kötete, Az út és Az igazság és az élet. Csolnokon él feleségével és három gyerekével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában