ötlet-kavalkád

2018.11.23. 17:48

A tudás ünnepére a bláthysok saját készítésű robottal készültek

Szűkebb hazánkban a Magyar tudomány ünnepének az Eötvös Gimnázium és Kollégium adott otthont.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az esemény szervezésében az 50 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) megyei szervezet, az oktatási intézmény és a tatabányai Rotary Club vett részt. A rendezvényen szembesülhettünk a (kor)határtalan tudomány erejével, a jelen és a jövő technikai lehetőségeivel, eredményeivel.

Okos gyerekek, okos eszközöket mutattak be okos hallgatóság előtt. A fórum és bemutató mottója szerint elengedhetetlen a múlt értékeinek megőrzése, a jelenhez történő alkalmazkodás és a jövő – tehetségünk szerinti – befolyásolása. Nem véletlen, hogy Michl József polgármester köszöntőjében olyan tudós „atyafiakat” hozott fel példaként a fiataloknak, mint Bláthy Ottó, Ö­veges professzor vagy Mikoviny Sámuel.

A városvezető azt is kiemelte, hogy a tudomány és a tudás végtermékei, akkor hoznak sokat, ha azok valóban nekünk készülnek. – Az Isten félmunkát végzett a teremtés során, a másik felét nekünk kell hozzátenni, hogy kerek legyen a világ – fogalmazott Michl József.

Barsi Éva, az oktatási intézmény vezetője a természeti környezet és a technika vívmányainak „együttélésére”, a jövő építése szempontjából fontos inspirációra és „ötlet-kavalkádra” hívta fel a figyelmet.

A bláthysok saját készítésű robotokat hoztak (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Nagyné Csóti Beáta, az NJSZT megyei szervezetének elnöke azt is megjegyezte, hogy erről a helyről, ahol ilyen rendezvényt tartanak, nem csak az Öreg-tóra nyílik kilátás. Majd megerősítette, hogy nincs miért félni a robotikától, a mesterséges intelligenciától, mert mindezeket mi teremtjük.

Gaussi gondolat

A köszöntők után érdekes előadások és figyelemfelkeltő bemutatók következtek. Olyanok, mint például a robotok a gyakorlati oktatásban vagy az elektromos autók menet közbeni töltése... A házigazdák arról számoltak be, hogy miként történik az „okosítás” az Eötvösben.

Ennek kapcsán vetődött fel Carl F. Gauss gondolata, miszerint: „Nem a tudás, hanem a tanulás, nem a birtoklása, hanem a szerzés, nem az ottlét, hanem az odaút szerzi a nagyobb örömet”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában