projekt

2018.11.15. 17:30

A látogatók betekinthettek egy családbarát munkahelyre Tatán

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság egy pályázat keretén belül szakmai látogatást szervezett Tata Családbarát munkahelyére. Az esélyteremtés gyakorlati példáját láthatták a látogatók.

Feleki Marietta

Fotó: F. M./24 Óra

Idén utolsó rendezvényállomásához érkezett a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság EgyMÁSért férfi-női esélyegyenlőségi programja. A projekthez szükséges támogatást 2017 őszén nyerte el a Társaság az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) keretében. Két év alatt hat műhelymunkából és négy tanulmányútból álló programsorozatra fordítja az elnyert összeget emellett képzéseket szervez és egy nemzetközi prominenciakutatást hajt végre. Az esélyteremtő és felzárkóztató program célkitűzése olyan új stratégiák megismerése, melyben a nők munkavállalását és munkaerőpiaci helyzetét javítják, akik így könnyebben összeegyeztethetik kenyérkereső szerepüket a családi élettel, gyermekvállalással, otthoni teendőkkel.

A tatai MooWa Kft. a családbarát munkahely tankönyvi példája

Hét év története dióhéjban

Tatán, a Honvéd utcában működött a Moowa Assembling Kft., amelynek tulajdonosa a németországi Moosbauer család. Hét éve kezdtek el huzaltermékek szerelésével, fröccsöntésével, vágásával és csomagolásával foglalkozni. Az alkalmazottak száma folyamatosan bővült, 2014-ben már 75 főt foglalkoztattak. A kft. 2015 végén vásárolt meg Tata önkormányzatától az

ipari parkban egy telket. Tavalyelőtt kaptak gyártócsarnok, raktár és irodaépület építésére engedélyt. A beruházást

2017 márciusában kezdték, és év végére el is készültek a munkálatokkal, a használatba vételi engedélyt is megkapták.

A résztvevők a Tata Családbarát munkahelye címet is elnyerő, huzalokat gyártó és csomagoló MooWa Kft-hez mentek a negyedik, és idén egyben utolsó tanulmányútra. A látogatók a nap első felében a cég képviselőivel találkozhattak és előadásokat hallgattak a gyakorlatba átültetett esélyteremtő stratégiákról.

Ahogy Illés Kádek Katától, a projekt szakmai vezetőjétől megtudtuk: a tanulmányutak és műhelymunkák jelentős számú szakmai résztvevőt vonzanak. A tatai és tatabányai foglalkozási osztály vezetői és munkatársai, számos vállalati humánerőforrás-vezető is érdeklődik a bemutatott jó gyakorlatok iránt és egyre több GYES-en lévő édesanya is feltűnik az eseményeken.

A népfőiskola képviselője az esemény megnyitóján elmondta: két-két, határon túli szervezettel együtt hajtják végre a programot, majd köszöntötte a megjelent külföldi résztvevőket. Így a témával kapcsolatosan megismert új ötletek megsokszorozódva juthatnak el akár a határon túlra is. Az esélyteremtő megoldások a gyakorlatba átültetve versenyhelyzetet generálnak a munkaerő-piacon: ki tud a „legcsaládbarátabb” lenni a közeljövőben. Ez kölcsönösen előnyös minden érintett számára, s nő a szolgáltatások színvonala.

Lakatos Lénárd, a MooWa Assembling Kft. logisztikai vezetője mutatta be a cég történetét, majd előadásában elmondta, hogy a cég fő célcsoportjai a nők, a kisgyermekes anyák és a fogyatékkal élő munkavállalók. Egyműszakos munkarendben, rugalmas munkaidőben dolgoznak egy magát energetikailag ellátó modern üzemben. Kiemelte: a vállalat célja, hogy progresszív megoldásokat keressenek, naprakészek és vonzóak maradjanak a felmerülő társadalmi kérdésekben.

Palástiné Viczena Katalin, a cég pedagógiai szaktanácsadója előadásában hangsúlyozta: a nők mint munkaerőpiaci célcsoport kiemelt figyelmet érdemelnek a cégek részéről.

„Amikor egy nő munkába áll, és a gyermekeit intézménybe adja, érthetően ott van a szorongás, a stressz: vajon jó anya vagyok-e?„

Ahogy fogalmaz: ha nincs rá mód, hogy otthon neveljük a gyermeket, akkor a munkaadónak kell olyan munkarendet és környezetet teremteni, hogy az anyák is biztonságban érezzék magukat érzelmileg. A gyermekkort tisztelni kell.

A szakember vallja: ha ebben a munkahely segíti az anyát, a családot, úgy a munkavállaló is lojálisabb, motiváltabb. A szakember bemutatta a munkavállalóbarát tevékenység szervezését a cégen belül. Ahogy fogalmaz: a MooWa „vizualizája” a munkát a gyermeknek, hiszen egyébként a gyermek csak annyit hall, hogy anya dolgozni megy, de nem ismeri az adott környezetet. Fél, hogy a szülő elszakad tőle és emiatt szeparációs szorongás lesz úrrá rajta. Éppen ezért a gyártócsarnokon belül egy játszóház áll a kisgyerekek rendelkezésére, onnan bármikor kikukkanthatnak anyára, eloszlik a félelmük.

Játszószoba a gyárban (Fotó: F. M./24 Óra)

Két munkavállaló, Kecskeméti Melinda és Klausz Józsefné, Zita is mesélt a vállalat mindennapi életéről. Elmondták, hogy a rugalmas munkaidő és a cégen belüli gyermekfelügyelet megnyugtató számukra. A nyári szünetben 2-3 hetet is töltöttek a MooWa cég berkeiben a gyerekek. Így a szabadságokat is optimálisan tudta tervezni a család, nem kellett izgulni azon: hol lesz a gyermek a szünet idején.

A nap második felében Mátyás Edina védőnő mutatkozott be a közönségnek, aki időközönként meghívást kap a vállalathoz és helyben ad tanácsot ad az anyukáknak.

Rada Tünde vezető animátor és játszóházvezető szintén folyamatos kapcsolatban áll a MooWa Kft. HR vezetőjével, Véberné Fülöp Mariannával, aki rendszeresen hívja őt a játszóházba. Tünde bemutatta varázslatos eszköztárát a kisgyermekek lefoglalására, amivel esküvőkön illetve céges játszós alkalmakon dolgozik. Véleménye szerint a magyar cégeknek is meg kell találni az alternatív, családbarát megoldásokat ahhoz, hogy a cég hatékonyan működjön. Ha a szülő nyugodt, halad a munka is.

Csapucha Árpád, a megyei felzárkóztatásért felelős program vezetője felszólalásában megosztotta: az EFOP 1.6.3. Megyei felzárkóztatási program keretében hátrányos helyzetű csoportnak hoznak létre egy információbázist az őket segítő szolgáltatásokról.

Játszószoba a gyár közepén

Lakatos Lénárd kalauzolásában a látogatócsoport körbenézett a MooWa Kft. gyártócsarnokaiban. A padlófűtésű, világos, tágas csarnokban található üzem dolgozóinak zöme nő. A huzalokat jórészt kézzel munkálják meg a dolgozók, de vannak a további munkálatokra kézi vezérelt gépeik is. Munkájukat korszerű tabletek segítik, a céges adminisztráció gyakorlatilag teljesen elektronikus.

Lakatos Lénárd körbevezette a látogatókat (Fotó: F. M./24 Óra)

A jó gyakorlat tanulmányi út végén a mintegy 40 fős látogatói csoport tagjai megtekintették azt a modern eszközökkel berendezett játszószobát is, amely idén került kialakításra a gyártócsarnok épületében.Werner Moosbauer ügyvezető büszkén mesélte, hogy a falon látható matricákat saját kezűleg ragasztotta fel. A játszószoba, kényelmes, nyugalmat áraszt.

Az üzemben megkérdezett két, kisgyermek mellől dolgozni járó anyuka elmesélte, hogy a munkába való visszatéréskor az időhiány miatt aggódtak a legjobban. Mátyás Suhajda Melinda és Sebestyén Anikó olyan munkahelyet keresett, ami összeegyzthető a családi élettel, és szemléletmódjában kellően rugalmas egy kisgyerekes anyával szemben. A MooWánál megtalálták számításaikat. A rugalmas beosztás, az egyműszakos munkarend lehetővé teszi, hogy a gyerekével minőségi időt töltsön. A kérdésünkre, miszerint hogy érzik magukat munkahelyén: arcuk felragyogott, és őszinte mosollyal mondták mindketten: teljesen jól.

A Népfőiskola esélyegyenlőséggel kapcsolatos szakmai programjai tavasszal további műhelymunkákkal és tanulmányi utakkal folytatódnak. Nem titkolt céljuk, hogy a régió cégeinek humán erőforrás menedzsmentjeivel és a helyi foglalkoztatási osztályokkal együttműködve valósuljanak meg az aktív női munkavállalókat segítő programjaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában