emelkedés majd hétvégén

2018.10.21. 20:00

Megdöbbentő légi felvételeken az extrém alacsony Kis- és Nagy-Duna

Továbbra is extrém alacsony a Duna vízállása. Esztergomnál a KIs-Duna szinte kiszáradt, a Nagy-Dunán pedig emiatt még egy ideig hajózási tilalom is érvényben van.

F. M.

Forrás: beküldött fotó

Továbbra is rekord alacsony a Duna vízállása, köszönhetően a csapadékszegény időszaknak, valamint a száraz, meleg levegőnek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, negatív rekordok születtek a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán is. A rekord alacsony vízállás miatt gázlók, kisebb szigetek emelkednek ki a vízből, mely már az űrből is jól látható.

Hihetetlen és lélegzetelállító drónfelvételeket is kaptunk a Duna esztergomi szakaszáról.

A Kis-Duna Esztergomban is szinte kiszáradt, van, ahol ismét át lehet sétálni a Duna esztergomi mellékágán.

Hajózási tilalom egészen a hétvégéig

Több helyen az iszapban rekedtek a vízi járművek, így többek között Neszmélynél is. Hogy megelőzzék a zátonyra futást, a Budapest Fővári Kormányhivatal még október 10-én hajózási zárlatot rendelt el a folyó magyarországi szakaszára.

Ahogy azt a Kormányhivatal sajtóosztályától megtudtuk, a korlátozás a kialakult gázlóviszonyokra tekintettel minden nap este 19 és reggel 6 óra közötti időszakra vonatkozik, valamint korlátozott látási viszonyok esetére. A hajózási tilalom feloldására a vízállás emelkedése esetén kerülhet sor.

A vízállás-előrejelzés szerint a víz szintje legkorábban október utolsó hétvégéjén kezd majd emelkedni, ugyanis a nagy folyó feljebbi, németországi vízgyűjtő területeiről ekkorra ér hazánkba – s így elsőként Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom Megyébe – nagyobb vízmennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában