Aradi vértanúk

2018.10.06. 07:07

Az aradi vértanúk kivégzésének napja ma is gyásznap

Az aradi tizenháromra emlékezünk október 6-án. A megye településein is tartanak ünnepi megemlékezéseket.

Kemma.hu

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra

Október 6-án az aradi vértanúkra emlékezünk. Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek.

Fotó: wikipedia.hu

Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Gáspár András, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác álltak a vesztőhelyre Aradon

Török Ignác egyébként a szabadságharc idején a komáromi vár helyi erődítésének igazgatói feladatit látta el. Ő volt az egyetlen, akit nem a hóhér keze veszejtette el: szívrohamot kapott az ítélet végrehajtása előtt.

Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, hiszen – a szemtanúk elbeszélése alapján – már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak annak helyére a gyászolók.

Megyénkben is emlékeznek

Tatán a gyásznapon 16 óra 30 perckor a Fenyő téri emlékoszlopnál tartanak megemlékezést, Az emlékoszlopot a Szövetség Tatáért Alapítvány kezdeményezésére Cs. Kiss Ernő fafaragó alkotta 2013-ban.

A megemlékezésen beszédet mond Michl József Tata Város polgármestere.

Műsorvezető: Petrozsényi Eszter, közreműködik a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével, a Csevergő Énekegyüttes, és a Tatai Református Gimnázium tanulói. A megemlékezésen ökumenikus áldást mondanak a református és az evangélikus egyház képviselői. A megemlékezést követően 18 órától szentmisére várjuk a tataiakat a Kapucinus templomba.

Komáromban 11 órakor az Aradi vértanúk terén tartanak ünnepi városi megemlékezést . A műsort a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai adják.

Oroszlányon délután négy órakor Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetével közös rendezvényen dr. Kedves Gyula történész és Lazók Zoltán polgármester megemlékező beszédével tartanak emléknapot. A rendezvényt az emlékmű koszorúzása zárja.

Esztergomban már megemlékeztek

Az aradi vértanúk esztergomi megemlékezését ezúttal is a tizenhárom kivégzett tábornok emlékművénél tartották az Aradi vértanúk terén október 4-én, csütörtökön. Az 1849. október 6-ai drámai eseményeket a József Attila iskola diákjai a történelemtudományi hagyaték alapján idézték fel.

A József Attila Általános Iskola diákjai színvonalas műsora az esztergomi megemlékezésen (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra)

Mellettük Gróf Péter régész, muzeológus mondott beszédet a 169 évvel ezelőtti fejezetről. Mint kiemelte, hogy az Aradi vértanúkra, nemcsak mint mártírokra, de kiváló katonára és önfeláldozó hazafiakra nézünk fel. Gróf Péter rámutatott, hogy Görgey Artúr tábornok születésének 200. évfordulóján ugyancsak fontos a korábban vitatott hadvezér szerepének felülvizsgálata és megfelelő, pozitív megítélése.

Az ünnepség zárásaként élén a városvezetőkkel, a résztvevők megkoszorúzták az Aradi vértanúk emlékművét.

Romanek Etelka és Bánhidy László megkoszorúzta az emlékművet (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában