vége a kálváriának

2018.10.02. 19:47

A Bástyába költözhet a könyvtár

Lezárulhat könyvtár több éve tartó ideiglenes állapota, miután végleges helyéről döntött az esztergomi Képviselő-testület.

P.O.Z.

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra

A belváros közepén álló Bástya áruház épületét jelölte ki a képviselő-testület az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár helyének. A képviselő-testületi döntést megelőzően négy változatot mutatott be a tervezői mérnök team.

Az ideiglenes relatív fogalom

Az esztergomi könyvtár 2007-ben költözött mostani, ideiglenesnek ígért helyére.Pontosabban két külön helyre. A felnőtt könyvtár a Dobó Katalin Gimnáziumban, míg a gyerekkönyvtári rész a József Attila Általános Iskola egyik kis helységében kapott helyet. Azóta az olvasás fellegvára belakta átmeneti szállását, és számos nívós programot tudhat a háta mögött az elmúlt tizenegy évből.

 

A látványterveket, tervrajzokat, leírást, elemzést tartalmazó kínálatban szereplő négy változat egyike szerint az egykori Balassa-iskola épülete, a másik szerint az úgynevezett déli Kanonok-sor, az egykori Medicor gyár épülete, a harmadik szerint egy Prímás-szigeten lévő terület, illetve a Bástya áruház épülete lehet a reális alternatíva. A bemutatott anyagokat előzetesen több önkormányzati bizottság is tárgyalta. A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy a könyvtár helyszínéül a Bástya áruház önkormányzati tulajdonú részét jelölte ki, az épület szerencsés elhelyezkedése okán.

A beruházás koncepcióterve szerint ugyanis a Bástya áruház ezzel teljesen átalakulna, a tervekben lehetőségként mozi, konferenciaterem, közösségi terek is szerepeltek, miközben a meglévő kereskedelmi egységek számára is alakítanának ki új területeket az épületben. A képviselő-testület ezúttal csak a helyszínről döntött, a végleges funkciókról a részletes tervek elkészültét követően dönt a testület.

 

A városi könyvtár leendő helyének látványterve a városközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában