bababarát kórház

2018.09.02. 11:30

VIP-szoba, bordásfal és fitnesslabda: így szülhet Esztergomban

Nincs szebb dolog egy baba születésénél, ám nem mindegy, hogy ezt hogy és hol éli meg a baba és az édesanya. Az Esztergomi Vaszary Kolos kórház szülészetén előadásokkal és szülőszoba-látogatással próbálják megnyugtatni a kismamákat.

Goletz-Deák Viktória

Több mint húsz kismama és kispapa várta kérdésekkel teli a Vaszary Kolos Kórházban a szülésfelkészítőt. A leendő anyukák gömbölyödő pocakjukat simogatva, kíváncsian leskelődtek a szülőszobák felé. Szalkai-Tóth Nikoletta vezető szülésznő jött megnyugtatni a látogatókat: mindent megmutatnak és minden kérdésükre válaszolni fognak.

A szülésfelkészítő előadás elején az őssejt levételének fontosságáról és lehetőségeiről beszéltek a meghívott szakemberek. Majd a szülésznő arról tájékoztatott, hogy ha a Vaszary Kolos kórházat választják, mire is számíthatnak szüléskor a kismamák.

– A kórház még 1996-ban megkapta a Bababarát címet. Többek között késői köldökzsinór-elvágás van, szülés után biztosítjuk a babával az aranyórát, vagyis azt az időszakot, ahol anya és apa együtt lehet az új jövevénnyel. Császárosokhoz is pár percre odatesszük a kicsit a műtőben, majd az anya és a baba ellátása után szintén együtt lehet a kis család az őrző kórteremben. De a szoptatásban is minden segítséget megadunk – sorolta a szülésznő, aki arra is kitért, hogy mikor menjenek be a kismamák a kórházba.

Az első és legfontosabb tanácsa az volt, hogy a kismamák még a sarki boltba is a várandós könyvükkel együtt menjenek, bármilyen váratlan eseménynél, ha bekerülnek a kórházba, szükség lesz az adataikra és a vizsgálatok eredményeire. Azt is ismertette, hogy milyen esetekben ajánlott mindenképpen bemenni a kórházba.

– Ha valaki bizonytalan, akkor nyugodtan telefonáljon be a szülőszobára és megbeszéljük a teendőket. A szülés a valóságban nem olyan, mint a filmekben. Nincs pánik, kapkodás, ordítozás és vérfolyam. Tapasztalt szülésznők fogadják a várandósokat, így igyekeznek a legkevesebb beavatkozással világra segíteni a kisbabákat – nyugtatta a kismamákat a szakember. A kismamák az utolsó hetekre már összekészíthetik a kórházi csomagot. Az előadáson arról is beszéltek, hogy pontosan mikor és mit hozzanak magukkal.

– A szülőszobára szánt táskába tegyék be a várandós könyvet, az irataikat, papucsot a szülőknek, egy törülközőt, egy hálóinget, fehérneműt, ásványvizet, szőlőcukrot, kekszet vagy müzliszeletet, vastagabb nedvszívó betétet. Ha az édesanya már átkerül a gyermekágyra, jöhet a többi csomag. Ebben már lehet újszülöttnek ruha, pelenka, popsitörlő kendő, további fehérnemű, hálóing, köntös, tisztálkodási szerek, betétek. Az apa kórházi szettjét még mi adjuk – sorolta a legfontosabbakat a szakember.

Az Esztergomi Vaszary Kolos kórház szülészetét is bejárhatták a leendő szülők (Fotó: Goletz-Deák Viktória/24 Óra)

A kismamák és kispapák a szülőszobákat is megnézhették. Közben azt is megtudták, mi is vár majd a kismamára.

– Két szülőszoba van a kórházban és két műtő. A vajúdáskor nagyon örülünk, ha az apukák is bent vannak, hiszen ők ismerik a kismamát, ők tudják a legjobban megnyugtatni. A szülőszobákon elektromos ágy van, de bordásfal és nagyméretű fitnesslabda is segíthet a vajúdásban. Ha megszületett az újszülött és az állapota megengedi, azonnal ráteszik az anya mellkasára. A köldökzsinórt sem vágják el azonnal. Később sem viszik ki a szobából, hanem ott látják el – részletezte a szülésznő.

– A császárosokkal már más a helyzet. A babát a szülés után pár percre teszik az anya fejéhez, majd elviszik, hogy állapotához mérten ellássák. Az apuka a műtő előterében várhat a babára. Ha előre jelzik, kérheti a szőrkontaktust, majd ha az anyát is ellátták, mindhárman együtt lehetnek. Fontos, hogy ha valaki korábban császárral szült és az állapota engedi, a kórházunkban lehetősége van a természetes szülést is választania – összegezte Szalkai-Tóth Nikoletta, aki hozzátette: a gyermekágyra kerülve már mindkét esetben ugyanaz a protokoll. A baba a nap 24 órájában az anyukával van. Sokan akkor tartanak életükben először újszülöttet a kezükben, pánikra ugyanakkor semmi ok.

– A nővérek megmutatják, hogyan kell ellátni a babát, hogyan pelenkázzák be, hogyan tartsák, hogyan kell helyesen mellre tenni, mikor szopik rendesen. Bababarát kórházként sem cukros vizet, sem tápot nem adunk a kicsiknek, kivéve ha az orvos azt külön elrendeli. Az anyák négy- és kétágyas szobában vannak elhelyezve, de lehetőség van egyágyas VIP-szoba igénylésére is. Ha minden rendben zajlik, a szülést követő negyedik nap haza is engedjük a családot – mondta a szakember.

A szülésfelkészítőn kényes témák, mint például az orvosválasztás is szóba kerültek.

– Az osztály főorvosának az az álláspontja, hogy nem fontos az orvosválasztás. Ha valaki ilyenben gondolkodik, akkor inkább szülésznőt fogadjon, ő lesz a vajúdás alatt a kismamával. Azonban ez sem szükséges, jó kezekben van mindenki az esztergomi szülészeten – szögezte le Szalkai-Tóth Nikoletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában