hagyomány

2018.09.03. 14:00

Díjátadással és csilletolással is ünnepelték a bányásznapot Tatabányán

Színpompás forgatag, vásár és koncertek várták a 68. Tatabánya Bányásznap látogatóit a hétvégén a Május 1. parkban és környékén.

Kemma.hu

Fotó: Dallos István/24 Óra

A program egyik leglátványosabb eleme a szombati felvonulás volt az óvárosi Bányász Emlékműtől az Ipari Skanzenig. A város vezetői mellett intézmények és a bányász hagyományőrző civil szervezetek képviselői, diákok, látogatók helyezték el az emlékezés virágait az emlékműnél, majd masíroztak zeneszóra mazsorettek felvezetésével az Ipari Skanzenig.

A Bányászati Múzeumban a Solymos Mihály-díj, valamint a Tatabánya Közbiztonságáért Díj átadása előtt Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta: a tatabányai bányászat 122 éves története alatt ötszáznál is többen haltak hősi halált. Ezért fejet hajtunk a bányászok előtt, akik vállalták a kemény és veszélyes munkát a föld alatt. A bányászok munkájukkal új várost építettek. Büszkék vagyunk rájuk, és éppen ezért fontos számunkra a bányászati hagyományok megőrzése. Az önkormányzat ezért alapította a Solymos Mihály-díjat, amellyel a bányászhagyományok megőrzéséért dolgozó polgárok, közösségek kiemelkedő munkáját kívánja elismerni. Ahhoz, hogy a hagyományokat őrizzük, biztonságban kell éreznünk magunkat – hangsúlyozta a polgármester.

A Solymos Mihály-díjat Balogh Csaba vehette át, aki nyugdíjasként több hagyományőrző civil szervezet, kezdeményezés élére állt. Tatabányai bányász családból származik és geológus technikusként évtizedekig dolgozott a Tatabányai Szénbányáknál. Nyugdíjasként többek között a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) helyi szervezetében is aktív szerepet vállal. Balogh Csaba a bányászati térképek felkutatásában, megmentésében és a Tiszti Kaszinóban létrehozandó interaktív történeti kiállítás tervezésében is kimagasló szerepet vállalt.

Balogh Csaba Suta István
Fotó: 24 Óra

Tatabánya Közbiztonságáért Díjat Suta Istvánnak ítélték oda a Tatabányai Polgárőrségben végzett tevékenységéért. Suta István és munkatársai minden nagyobb városi eseményen részt vesznek, és munkájukkal hozzájárulnak a biztonságos lebonyolításhoz.

Az ünnepségen Bársony László, az OMBKE tatabányai szervezetének elnöke a városi versenyeken legaktívabb iskoláknak adott át elismeréseket. Az eredetileg vándordíjként meghirdetett elismerést az idén is a Móra Ferenc Általános Iskola vehette át. Elismerésben részesült többek között a Jókai Mór Általános Iskola, és a Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola is.

Az ünnepség az idén 30 éves skanzen fontosabb állomásait bemutató kiállítás megnyitójával és a Bányász Fúvószenekar koncertjével zárult.

A bányásznapi programok a Május 1. parkban és környékén vasárnap folytatódtak Tatabányán, és ismét megrendezték a csilletoló versenyt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában