Helyi közélet

2018.09.11. 17:30

Katonák a tatai Öreg-tónál: ezért küzdöttek az amerikai és a magyar egyenruhások

Kemény feladatokat kellett teljesíteniük a katonáknak kedden a szomódi lőtéren és a tatai Öreg-tónál.

P. J.

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Az amerikai hadseregben régi hagyományai vannak a Spur Ride-nak, azaz a Sarkantyú futamnak. Ez egy olyan elsősorban fizikai erőpróba, amelyet, ha sikeresen teljesít a katona, akkor egy ezüst sarkantyúval jutalmazzák. Tavaly óta magyar honvédek is csatlakoznak a szövetségesekhez, hogy megbirkózzanak ezen kihívásokkal. A rengeteg kihívással és még több fáradtsággal járó próbákat a napokba a tatai helyőrségben és környékén teljesítették.

Hazánkban harmadszor rendeztek magyar katonák részvételével Spur Ride-ot. A mieink – tucatnyian – az I. amerikai felderítő ezred 7. századának itt tartózkodó, és az erőpróbára alkalmas harcosaihoz csatlakoztak az ezüst sarkantyú megszerzéséért zajló kétnapos küzdelemben. A magyar kontingensnek egy hölgy tagja is volt, a tatai helyőrségnél szolgálatot teljesítő, Bubori Dorina.

Amikor a próbatételt tevőkhöz csatlakoztunk az elit csapat éppen a szomódi lőtéren vette célba a lőtáblákat. Aztán a híres-nevezetes Carry Stetson kalapba „öltözött” afroamerikai őrmester kezdte el nyüstölni a társaságot.

A lőtérről a harcosokkal együtt az Öreg-tó partjára vezetett az utunk, ahol a résztvevőkre az elsősegélynyújtási teendők mellett, vízi akadály leküzdése és úszás várt, repeszálló kevlár mellényben…

További részletek a 24 Óra szeptember 12-i számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában