hőség

2018.08.09. 07:19

Védőital és pihenőidő: munkások meséltek, milyen a kánikulában dolgozni

Hatalmas a hőség. Otthon, a lakások is átforrósodtak. De talán a legnehezebb azoknak, akik ilyenkor is a tűző napon, az aszfalt mellett dolgoznak...

Sugár Gabi

A dolgozóknak jár a védőital és a pihenőidő

Ködös a reggel Tatabányán. A magas páratartalom pedig még a levegővételt is nehezíti. Az autóból szánakozva nézem az út mellett dolgozó munkásokat. Lapáttal vagy munkagéppel, most egyre megy: nehezen mozognak. Aztán felszáll a köd, eltűnik a pára a szemünk elől és a nap sugarai olyanok, mintha milliónyi apró tű szurkálná a bőrünket. Az időjárás-előrejelzések szerint az idei nyár talán legforróbb napjai ezek: akár 36 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála.

Dél van. A reggeli munkások most az árnyékban pihennek. A készülő úton áll a munkagép, a betontömbök, amelyek még jobban visszaverik az égető nap sugarait. A munkások mellett egy hűtőtáska. Éppen kivettek belőle egy üveg vizet. A harmatos műanyag láttán nyelek egy nagyot.

– Napközben többször pihenünk – mesélik a munkások. A vizet, a hűtőtáskát is a munkaadó biztosítja. Mindig van benne hideg víz. Ebédidő van, de főként a víz fogy a nagy melegben.

A dolgozóknak jár a védőital és a pihenőidő

Továbbmegyünk. Szinte mindenütt történik valami felújítás az utakon, járdákon. A tűző nap elől egy másik helyen autóba és buszmegállóba menekülnek a munkások. A munkagépbe – mondja az egyikük – akár 45 fok is lehet. Gyakran kell leállni, hogy ne „forrjon fel az ember agyvize”.

Víz is mindig van, megfelelő, hideg. Szerencsére baleset vagy rosszullét az időjárás miatt nem történt. Néhány percig beszélgettünk csak, de már ég a bőröm. Érdeklődőm, hogy bírják ők a napon? „Nem ma kezdtük” – mosolyognak, és hozzáteszik, már több évtizede dolgoznak az utakon. Van tapasztalatuk.

Munkavédelmi tanácsadót is megkérdeztünk, mire kell ilyenkor ügyelniük a munkaadóknak. Pék Tivadar elmondta: a munkavégzéshez megfelelő környezetet szükséges biztosítani, azaz megfelelő mennyiségű és minőségű védőitalt és óránként legalább 10 perces pihenőidőt. Nagy hőségben, amikor a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14–16 fokos ivóvizet, és mindenkinek külön poharat. Nem kötelező az ásványvíz. E célra alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, ha cukortartalma nem haladja meg a 4 súlyszázalékot.

Hővédő öltözetre is szükség lehet

Beltéri munkavégzésnél bizonyos munkatípusoknál és hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenőidőt kell adni a dolgozóknak, amely a hőmérséklet növekedésével egyre emelkedik. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál óránként 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenőidő. Nehéz fizikai munka esetében 30 foknál ez már ötven százalék (félóra), míg közepesen nehéz fizikai munka esetében 32,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 31 foknál már 75 százalék a pihenőidő. A pihenőidőt minden órában ki kell adni. Ha az előbb említettnél magasabb a hőmérséklet, akkor hővédő öltözetben lehet dolgozni. Ha a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius-fokot, ebben az esetben a továbbiakban munka nem végezhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában