Szomód

2018.07.21. 07:14

Amerikaiakkal gyakorlatoztak a magyar katonák

A Taliga-hegy és környéke a halandó számára teljesen kihaltnak tűnik. Csak a szakavatott katona veszi észre, és ő is inkább csak látcsővel, hogy a szomódi lőtérrel szemközti cserjés- bozótos Gerecse lankáin felderítők „tisztogatnak”.

Petrik József

A lőtér keleti szegletében páncélos, lánctalpas Bradley-k pihentek. Az amerikai felderítő század tagjai sürgölődtek körülötte

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

A Magyar Honvédség és az amerikai hadsereg közös gyakorlásának az egyik színtere a szomódi lőtér volt. A két sereg együttműködése zavartalanul fejlődik. Ennek bizonyítéka, hogy tegnap folytatódott az a kiképzőprogram, amelyre már júniusban megérkezett az amerikai 4. lovassági zászlóalj.

Az amerikai felderítő század tagjai egy lánctalpas Bradley mellett
Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

A lőtér keleti szegletében páncélos, lánctalpas Bradley-k pihentek. Az amerikai felderítő század tagjai sürgölődtek körülöttük. A terepen, mint árnyalakok harcosok bukkantak fel, illetve szállító járművek forgolódtak. Ma pedig már az M1 Abrams-ekből álló harckocsizó szakasz is bekapcsolódik a közös műveletbe.

– Az amerikai páncélos felderítő század van jelen – jegyzi meg Farkas Gábor alezredes, a tatai helyőrség 2. lövészzászlóaljának parancsnoka. – A negyven amerikai gyalogos mellett egy magyar lövészszakasz tevékenykedik majd kinn a terepen. Honvédjeink hamarosan MI 17-es helikopterrel érkeznek a helyszínre.

Az alezredes kiemelte, hogy a helikopter mobilabbá teszi a csapatok mozgását, ellenben kevesebb felszerelést lehet a katonáknak magukkal vinniük. Aztán az is kérdéses, éles helyzetben, a MI 17-es mennyire tudja megközelíteni a célterületet, anélkül, hogy megsérüljön az ellenséges tűzben... Szerencsére, ottjártunkkor nem záporoztak lövedékek a gépre, amely így, egy tiszteletkör megtétele után, a bázis kijelölt pontján biztonságosan landolt. A gyomrából pillanatok alatt ugráltak ki a magyar lövészek, és rendeltetésszerűen foglalták el pozícióikat.

A katonákat meghozta, a showt vitte a helikopter
Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

„A helikopter ugyan elviszi a showt, mert látványos, de esetünkben csak a „munkahelyre” szállításban szerepel”– fogalmaz Farkas Gábor. – Itt az amerikai jelenlét a domináns, hiszen tűzerőben, technikai- és harceszközökben is a csúcsot képviselik. Évekkel előttünk járnak.

Ezt követően az alezredes megmutatta azokat a célalakokat, amelyekre ma, az éles lövészet alkalmával lőnek majd a tűzcsoportok. A parancsnok azt is elárulta, minden életszerűen koreografált a küldetés végrehajtása során. A tűzharctól, a sebesültek ellátásáig...

Farkas Gábor alezredes

Tizenegy tűzcsoport küzd majd

Csütörtökön három magyar és nyolc amerikai csoport gyakorlatozottk éleslőszerrel. A repeszálló mellények súlya eléri a 12 kilót. Az új, korszerűsített gépkarabélyok, tele tárakkal, 6–8 kilót nyomhatnak. Ehhez még egyéb kiegészítők adódnak, mint például folyadék, hiszen több mint tízórás a program. A teljes felszerelés összsúlya eléri 20–25 kilót. A felvételen Farkas alezredes azt a célalakot mutatta, amelyre a lövészek tüzelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában