TOP

2018.05.11. 16:25

Győri egyetemisták segítik létrehozni a 100 kilométeres Tata-környéki tanösvényt

A Neszmélyi Borút Egyesület meg szeretné mutatni Tata környékének természeti és épített örökségét.

Kemma.hu

A Neszmélyi Borút Egyesület meg szeretné mutatni Tata környékének természeti és épített örökségét

Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

„A tájban élő ember” című nyertes projektjével a Neszmélyi Borút Egyesület turisztikai látogatópontokat és tanösvényt alakít ki a tatai térségben. A munkába a Szent István Egyetem hallgatói is bekapcsolódtak, kutatómunkájuk eddigi eredményeiről a Városháza dísztermében tartottak projekteredmény bemutatót május 11-én.

A tata.hu beszámolója szerint a Neszmélyi Borút Egyesület „A tájban élő ember” Ökoturisztikai Látogatópontok a Nyugat-Gerecsében címmel nyert el korábban egy TOP pályázatot. Konzorciumi partnerei Baj és Dunaszentmiklós községek önkormányzatai. A projektben a három település területén ökoturisztikai látogatópontokat, és egy, a környék növényvilágát bemutató, fajvédelmi eszközökkel és információs táblákkal felszerelt mintegy 100 kilométer hosszú tanösvényt alakítanak ki.

A tatai, baji, és dunaszentmiklósi kül- és beltéri látogatópontokban lesz interaktív, valamint oktatótermi infrastruktúrával ellátott bemutató tér, mely egy multifunkcionális közösségi térként is fog működni, s alkalmas lesz környezeti nevelési programok, vetítések, előadások, kézműves foglalkozások megszervezésére, valamint kerékpáros pont, amely a településen áthaladó kerékpáros turisták igényeit fogja szolgálni.

A projekt keretében, a Nyugat-Gerecse táji, épített- és szakrális örökségi elemeinek bemutatását szolgáló tanösvény az év 365 napján elérhető lesz.

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezői Tanszékének hallgatói az év elejétől végeznek kutatómunkát a térségben, hogy szaktudásukkal segítsék „A tájban élő ember„ projekt megvalósítását. Végrehajtották azokat a közös, az egész térségre kiterjedő projekteket (natúrpark honlap, térkép, zöldút hálózat, információs táblarendszer, közös kiadványok, stb.), melyek szükségesek a natúrpark beindításához.

Kollányi László az egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszékének vezetője elmondta, hogy a végzős hallgatókkal minden évben kiválasztják az ország valamelyik részét, ahol területfejlesztési tervet készítenek. A pályázat kapcsán kerültek most térségünkbe, s itt végzik féléves gyakorlatukat a hallgatók. 2018. első félévében a Szent István Egyetem 46 hallgatója vette fel azt a kurzust, amely fölméri a Nyugat-Gerecse környékét a tankörök összehangolt munkája, előadások, szemináriumok, és terepgyakorlatok során, ezzel segítve a Neszmélyi Borút Egyesület projektjét. Február 28-án a vezető tanárok kíséretében, március 28-án kis csoportokban járták be a településeket, május elején pedig háromnapos terepgyakorlaton vettek részt, majd az összegyűjtött információk alapján javaslatokat fogalmaznak meg a kiemelt tájértékekről, a leendő öko-bemutató pontokról.

Popovics György közgyűlési elnök is érdeklődéssel hallgatta, amikor Ízing László, a Neszmélyi Borút Egyesület nevében elmondta: a hallgatók tájépítész szakon végeznek, tehát rendelkeznek a megfelelő érzékenységgel és szakismerettel. Michl József Tata polgármestere kiemelte, hogy minden olyan együttműködésnek nagyon örül a város, amelynek során külső szemlélők figyelik meg azt, hogy mi itt hogyan élünk a Tatai járásban, s ennek a tájnak és a benne élőknek a kapcsolatából milyen hasznos információk szerezhetők.

Tata és környező települései régóta dolgoznak azon, hogy a helyi fejlesztések még jobban illeszkedjenek a környezethez, s a kistérségre vonatkozó fejlesztési tervekhez ezek az új szempontok komoly segítséget fognak adni.

A projekt elindult, hamarosan megkezdődik a tanösvény három nagy információs pontjának rendbetétele, valamint azoknak az anyagoknak az előkészítése, tervezése és kivitelezése, amelyek ezeken a pontokon adnak majd információkat a látogatóknak. A projekteredmény bemutatón a Szent István Egyetem hallgatói saját készítésű prezentációjukon keresztül mutatták be a térségünkben elvégzett munkájuk eredményeit. A projekt teljes időtartama három év.

További részletek a 24 Óra május 12-i számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában