találkozó

2018.05.23. 13:44

Tizennégy településről mutatták be portékáikat a kézműves napon

Harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a magyarországi németek országos kézműves napját. Ezúttal Tarján kettős ünnepet ülhetett, hiszen az elkészült német nemzetiségi tanösvényt is átadták a nap folyamán.

K. D.

Vargáné Veres Erzsébet, a tarjáni papírfonó szakkör vezetője a gyerekeket tanítgatta a fonás alapjaira. Lapunknak elárulta, ezzel a technikával szinte bármit el lehet készíteni, a játéktárolóktól kezdve, a kaspókon át, egészen a bor- és fűszertartókig. Erzsébet Tarjánban szakkört is működtet, jelenleg tizenkét hölgyet tanít fonni, a tatabányai Puskin Művelődési Otthonban pedig már hatvan asszonynak tart foglalkozást.

A Tóth Tamásné vezette piliscsabai kézműves kör nyakláncokkal, horgolt, hímzett figurákkal, babákkal érkezett Tarjánba. A csapat tizenhárom esztendeje alakult, tapasztalatuk szerint gyermekeknek készült figuráik a legnépszerűbbek.

A Héregi Nőegylet másodszorra vett részt a kézműves napon. Sikos Károlyné elmondta, sváb kapcákat (vastag, kötött zokni) készített a jeles alkalomra. Hozzátette, egész családja szívesen hordja a házilag kötött, színes zoknikat. Horgolt játékaikat pillanatok alatt elkapkodták. Terítőket, kosarakat is kínáltak, de kovászos kenyerüket ugyancsak megkóstolhatta az, aki megéhezett.

A tarjáni német nemzetiségi önkormányzat több programmal készült, felléptek az óvodások, az Echo zenekar, a tarjáni dalkör és a fúvószenekar, valamint a mohácsi kórus is bemutatkozott. A kiállítók a rendezvény végén emlékplakettet vehettek át, majd a szervezők vacsorával kínálták őket.

Állomások

Tizennégy településről 54 kézműves kiállító érkezett Tarjánba: Dunabogdányból, Bonyhádról, Budapestről, Geresdlakról, Harkáról, Hartáról, Héregről, Mohácsról, Nyergesújfaluról, Piliscsabáról, Süttőről, Szécsényből, Vértestolnáról de természetesen a tarjániak is képviseltették magukat. A tanösvény állomásait is végigjárhatták az érdeklődők, melyek a következők: sportcsarnok, katolikus templom, tájház, kultúrház, református templom, Mikonya-tábla, körpincék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában