pályázati források

2018.02.05. 15:37

Egyre csak épül-szépül Gyermely

Sorra születnek a tervek, folyamatosan épül-szépül a település központja. Nemrégiben új köntösbe öltözött az egykori civil ház, hamarosan kezdődik a községháza felújítása. Kókai Rita polgármester a Fő tér és annak további fejlesztését előrelépésnek tartja.

Veizer Tamás

– Milyen közösségi terek épülnek a községben?

– Az idei legnagyobb beruházásunkhoz TOP-os pályázati keretből 94, 4 millió forintot nyertünk, amelyhez az önkormányzat jelentős, mintegy 90 milliónyi saját forrást tesz hozzá. A hivatal energetikai korszerűsítésén túl ez egyben a községháza teljes épületrekonstrukcióját és újabb közösségi terek kialakítását jelenti. A korábbi civil ház átépítése után elköltözött orvosi rendelő helyén olyan többfunkciós, díszterem-tárgyaló alakul ki, amelyben megfelelő elhatárolással egy időben akár két programot is le lehet bonyolítani. Azt is szeretnénk, ha ezt az új, mintegy száz négyzetméteres közösségi teret hétvégén is használhatnák a helyi csoportok, civil szervezetek.

– Említette az ügyfélcentrikus gondolkodást. Ez mit jelent?

– Az ügyfélcentrikus gondolkodás motiválta a községháza mostani átalakítását, az ügyfélfogadás rendjének újragondolását is. A gyermelyiek a jövőben a földszinti térben több ablaknál, gyorsabban intézhetik ügyes-bajos dolgaikat. A posta is a községháza épületében található: szeretnénk, ha a mostani beruházással párhuzamosan a postai ügyféltér is megújulna. Mivel az épületrész önkormányzati tulajdonban van, szeretnénk ezt egy ütemben megvalósítani, ám a postával folytatott tárgyalásaink két éve mindig elakadnak, leveleink, egyeztetéseink rendre megrekednek.  Furcsa és ambivalens helyzet adódhat abból, hogy a községháza kívül-belül megszépül, a posta viszont középkori, siralmas állapotot mutat. Önkormányzatunk felajánlotta, hogy kicseréljük a posta épületén lévő ajtókat, ablakokat, átépítjük a siralmas bejárati részt, de a belső terek átalakítását értelemszerűen velük egyeztetve szeretnénk elvégezni. A másik lehangoló látvány a Coop áruház külleme, amelyhez sajnos az ellátás alacsony színvonala is párosul.  Szeretnénk, ha a faluhoz méltó módon külsőleg megújulna és a szolgáltatás minőségében is változás történne. Közvetett módon segítjük a magántulajdonban álló Malom Vendéglő sorsát. Szeretnénk elérni, hogy a falu központjában lévő épület megújuljon és olyan szolgáltatások kapjanak itt helyet, amelyek a lakók mindennapi életét, ellátását segítené, komfortérzetét javítaná.

– A civil ház milyen formában alakult át?

– Az épület kívül-belül újjászületett. Az emeleti részen négy lakást alakított ki a Gyermely Zrt., a földszinten a régi helyén megújult a Duna takarék fiókja, és itt kapott helyet az egészségügyi központ, az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat. Az épületet körül ölelő tér is részben újjászületett és olyan burkolatot kapott, ami jelzi a felújítás további irányát. A  tér felújítása egy hosszabb folyamat: már viszonylag régen elkészült az új játszótér, kis hidat építettünk a patakon át, parkosítottunk, áthelyeztük emlékműveinket. A három éve épült szabadtéri színpad nyáron sok kulturális programnak ad helyet. A tér további rendezése több ütemben történik majd. Tervezzük további parkolók építését, a belső tér átalakulásával pedig sétáló utca alakul majd  ki,  és az átalakításnak még lesznek díszesebb elemei is

Címkék#Gyermely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában