ellenőrzések

2018.01.13. 07:00

Mikor jön a kéményseprő? Minden, amit tudni kell a változásokról

A kéményseprők nem csak a kéményt vizsgálják ám át!

H. D.

Forrás: shutterstock

Az egylakásos ingatlanokba, vagyis a családi házakba januártól csak kérésre érkezik a kéményseprő. Megváltoztak ugyanis a kéményseprés közszolgáltatás szabályai. A szolgáltatás továbbra is ingyenes, de a lakosoknak kell felkeresnie a katasztrófavédelem berkeiben működő szervet.

Az elmúlt két év során a katasztrófavédelem vette át a kéményseprés közszolgáltatás felügyeletét. A kéményseprők a tüzelőberendezések fajtája szerint évente, illetve kétévente végezték a lakosság körében a kötelező ellenőrzést. A gázkészülékeket évente, a szilárd tüzelőberendezéseket kétévente vizsgálták úgy, hogy a lakosoknak előzetesen értesítést küldtek a kötelező feladatról, illetve annak esedékes időpontjáról.

Fontos odafigyelni, a szabályok januártól megváltoztak. Állami döntésre megváltoztak a kéményseprés szabályai, mely szerint január elsejétől a kéményseprő csak az ingatlantulajdonos kérésére érkezik. A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad, kivéve, ha az ingatlan vállalkozás székhelye.

Úgynevezett egylakásos épület azonban nem kizárólag családi ház lehet, minden olyan lakóingatlan annak minősül, amely nincs társasházként, vagy lakásszövetkezetként bejegyezve. A több lakást tartalmazó, többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá, tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

Káli Sándor, megyénk katasztrófavédelmi igazgatóságának szóvivője elmondta: korábban a szolgáltatásért és a kiszállásért csak abban az esetben kellett fizetni, amennyiben az előre egyeztetett első és második időpont is – a lakó miatt – meghiúsult, vagyis a kéményseprő az ingatlanba nem tudott bejutni.

Megyénkben huszonnégy kéményseprő dolgozik

Megyénkben huszonnégy kéményseprő végzi a szerződéses közszolgáltató berkeiben a kéményseprői feladatokat. A kéményseprő szakszolgálat három helyen: Esztergomban, Tatabányán és Komáromban érhető el. A központi székhely Komáromban, a hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületében található. Az ügyfélszolgálat felkereshető telefonon a 1818-as telefonszámon, és bármilyen kérdéssel személyesen ügyfélfogadási időben. A komáromi ellátási csoport munkatársai hétfőn 8–20 óráig, keddtől péntekig 8 és 14 óra között várják a kéményseprő szolgáltatás iránt érdeklődő ügyfeleket. A szolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás érdekében, ahogy arról beszámoltunk, egy honlapot is létrehoztak: a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu-t.

Sokan úgy tartották, hogy a szolgáltatás rendje rugalmatlan, mert a lakosoknak munkaidőben kellett volna várnia a szolgáltató emberét, amit csak egy szabadnap árán tudtak volna biztosítani. Most ez változott, miután a szerv nem küld értesítőt sem, megvárják, míg a tüzelőberendezéseket működtető háztartások tulajdonosai jelzik az igényt a szolgáltatásra. A lakosság felelőssége tehát az, hogy a kéményellenőrzést elvégezteti-e, vagy sem.

Az új rendszer szerint mindenki a saját biztonságáért felelős, vagyis nem árt jobban odafigyelni. Káli Sándor szerint ez azért is fontos, mert a kémény csupán a fűtő-, tüzelőberendezés egy része. A kéményseprő a kémény és a berendezések (gáz cirkó, kandalló, kályha) ellenőrzése mellett a nyílászárók helyzetét is felülvizsgálja minden alkalommal.

A problémás kémények esetében a katasztrófavédelem hatósági jogkörében a hiba kijavítására szólítja fel a tulajdonost, melyre a protokoll szerint 20–60 nap áll rendelkezésére. A hiba elhárítását tanúsítvánnyal kell igazolni, ennek elmulasztásakor a hatóság tűzvédelmi bírságot szab ki.

Nem mindenkinél szűnt meg az automatikus ellenőrzés

A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését – ahogy jelenleg is – az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni, a szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el.

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

 (Borítókép: Shuttertsock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában