szamárlétra

2017.11.25. 07:10

„Azt hiszik, övék a világ...” – Ha rajtuk múlna, ennyit keresnének a pályakezdők

A fiatalabb generáció tagjai elsősorban pénzt akarnak keresni, méghozzá nagyon sokat, és lehetőség szerint rövid időn belül – derül ki egy bank felméréséből. Egy tatabányai munkaerő-közvetítő cég képviselője a Kemma.hu-nak megerősítette: a fiataloknak valóban sokszor irreálisak az elvárásaik a pénzkereseti lehetőségek kapcsán.

Várvizi Tamás

Forrás: Shutterstock

Könnyedén vált állást, modern környezetben, rugalmasan szeret dolgozni, ha lehet, rögtön magas pozícióból indulva, és bátran mennek külföldre is. Ezek talán a leggyakrabban hallott állítások az Y és Z generáció munkavégzésével és igényeivel kapcsolatban. A fiatalabb generáció tagjai emellett gyorsan szeretnének sok pénzt keresni – derül ki a legfrissebb felmérésből.

A 19-25 évesek 78 százaléka nyilatkozott így ezekről a kérdésekről, míg a 25-29 évesek 56 százaléka. A korábbi generációkhoz képest abban is érzékelhető a különbség, hogy a mai gyerekek tudatosabban választják meg, hogy mi érdekli őket, mit szeretnének tanulni, hiszen a pályakezdő fiatalok 70 százaléka mondja azt, hogy szereti, amit tanul.

– Valóban észrevenni, a fiatalok kihasználják, hogy a cégek sokszor munkaerőhiánnyal küzdenek. Sokan épphogy kijönnek az iskolapadból, és máris azt hiszik, övék a világ – magyarázta Huppauer Tímea, egy tatabányai munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég képviselője. Mint mondta, a megfelelő nyelvtudás is igen fontos, és az informatikai ismeretek is, ezzel azonban nem mindenki van tisztában.

– Alázatosabbnak kellene lenniük, és a keresetekkel kapcsolatban is sokszor irreális elvárásokat támasztanak. Ha egy gyár 160-170 ezer forint nettót tud ajánlani, rendszerint keveslik, 20-30 ezerrel többre vágynak, és szemrebbenés nélkül továbbállnak – mondta Huppauer Tímea.

Akadnak persze pozitív tapasztalatok is.

– Természetesen találkozunk olyan fiatalokkal is, akikben megvan a fejlődés iránti vágy és tudják, hogy nem kerülhetnek egyből a ranglétra csúcsára – fogalmazott a szakember.

Huppauer Tímea azt is elmondta: tapasztalataik szerint a hozzájuk betérő fiataloknál nem elsődleges szempont a rugalmas munkaidő, ez a cégek legtöbbjénél még amúgy sem bevett szokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában