6000 férőhely

2017.09.18. 07:29

Ezért lesz ekkora az új tatabányai sportcsarnok

A kisebb, 3000 fős befogadóképességű sportcsarnok helyett a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas 6000 fős létesítmény épül meg Tatabányán. A város önkormányzatának közleménye szerint az új csarnok négy sportágnak biztosíthat majd állandó vagy ideiglenes helyszínt.

kemma.hu

Tatabánya Ahogy beszámoltunk róla, megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint 2019-ig 15,2 milliárd forintot kap Tatabánya az új, multifunkciós sportcsarnok építésére. Mint az ismert, a megyeszékhely a Modern Városok Program keretében kap támogatást az új, összességében mintegy hatezer férőhelyes multifunkcionális csarnok megvalósítására. Ahogy megírtuk: a menetrend szerint az idén 250 millió, 2018-ban 12,1 milliárd, 2019-ben 2,8 milliárd forintot kap a város. A beruházás építtetője a Nemzeti Sportközpontok lesz.

Az önkormányzat közleménye szerint attraktív, energiatakarékos és így gazdaságosabban üzemeltethető sportlétesítménnyel gazdagodik a város, amely ezzel nem csak Magyarország „kézilabdás térképére” kerül fel, de a vívók, a cselgáncsozók és a birkózók is méltó körülmények között készülhetnek a jövőben a versenyekre. Ráadásul a megyeszékhelynek egy olyan új közösségi tere is lesz, amely ideális helyszínül szolgál majd vásároknak, koncerteknek és minden olyan nagy városi eseménynek, amelyekre ez idáig a Földi Imre Sportcsarnok véges kapacitása miatt nem fértek be az érdeklődők.

Népszerű a kézilabda

A polgármesteri hivatal sajtóanyaga szerint egyre népszerűbb a kézilabda, amely köszönhető a magyar bajnokságban jól szereplő – az előző két szezonban 3. helyen végző – csapatnak. Mára már elmondható, hogy nem csak a kiemelt – Veszprém, Szeged, Csurgó és Balatonfüred elleni – meccseket játssza telt ház előtt a Grundfos Tatabánya KC, hanem minden mérkőzésükön teljes kapacitásában kihasznált a Földi Imre Sportcsarnok. Ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy erre az előző szezonra szinte az összes jegy elkelt bérletes elővételben, és még bőven volt rá kereslet.

Mint ismert: Tatabánya önkormányzata még 2014 februárjában döntött úgy, hogy támogatja egy, az élményfürdő mellett él- és versenysportcélú fejlesztés megvalósítását. Hamarosan meg is kezdődött az akkori szándékok szerinti 3000 fő befogadóképességű, kormányzati források igénybevételével megvalósuló új sportlétesítmény megépítésének az előkészítése. 2015 márciusában pedig a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a sportcsarnok megvalósítását.

A közleményben kiemelik: Óváros néhány évtizede még Tatabánya kulturális és sportközpontja volt, és a Modern Városok Programnak köszönhetően újra az lehet. Az együttműködési megállapodást 2016. március 22-én kötötte meg a város a kormánnyal, azzal a kikötéssel, hogy a város döntse el, ragaszkodik-e a 3000 fős létesítményhez, avagy mer nagyot álmodni, és egy nemzetközi mérkőzések megtartására is alkalmas csarnok építése mellett teszi le a voksát.

Mertek nagyot álmodni

Schmidt Csaba polgármester ezért a megállapodást követően konzultációsorozatot kezdeményezett a város sport- és kulturális életét meghatározó egyesületek és intézmények vezetőivel, a kézilabdacsapat támogatóival és a frakcióvezetőkkel, akik mindannyian az eredeti terveknél nagyobb épületet preferálták. Ezen érveket támasztotta alá több ezer aláírás is, melyet a sportszeretők gyűjtöttek össze szűk egy hét alatt az akár 6000 főt is befogadni képes csarnok mellett, s ennek megvalósítását támogatták egyhangúlag a képviselő-testület tagjai is. Minden párt, így a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik képviselője is igennel szavazott.

A csarnok terveit a CÉH Tervező Beruházó és Fejlesztő Zrt. készítette el, együttműködve a tatabányai Planbau Kft.-vel. A tervezők első lépésként megkeresték az eddig működő csarnokokat, és összegyűjtötték az adott épületek üzemeltetőinek rossz és jó tapasztalatait; ennek figyelembevételével készítették el a tatabányai csarnok terveit. Az előkészítés során az is kiderült, hogy a kisebb és a nagyobb csarnok üzemeltetési költsége között nincs jelentős különbség.

Az önkormányzat közlése szerint a hatezer fős csarnok mellett szól, hogy az elsősorban a férfikézilabda igényeit kívánja kiszolgálni, márpedig ebben a sportágban nemzetközi mérkőzéseket kisebb sportlétesítményben nem lehet játszani. Megfelelő helyszín híján a „Kék Tigrisek” kénytelenek voltak Győrben lejátszani a nemzetközi mérkőzéseik hazai meccseit is, utánuk utazni pedig jóval kevesebb szurkoló tudott, pedig nagyon sokat számít a csapatnak a buzdításuk. Várhatóan 2019-ben mindezt már valóban hazai pályán tehetik.

Az új sportlétesítmény számokban

Az új csarnok négy sportágnak biztosíthat majd állandó vagy ideiglenes helyszínt: két teljes értékű gyakorlópálya áll majd a kézilabdások rendelkezésre, a vívók egy állandó, 18 pástos edzőtermet kapnak, illetve a tervezés során figyelembe vették a cselgáncs és a birkózás nemzetközi versenyekhez szükséges igényeit is.

A csarnok 6000 férőhelyéből a páholyban 452-en foglalhatnak majd helyet. A beruházás során nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő számú parkolóhely megteremtésére is, továbbá a forgalmi dugók kialakulásának elkerülésére. Összesen 400 új parkoló épül.

A csaknem 21 ezer négyzetméter alapterületű sportcsarnok egy 89 ezer 340 négyzetméteres telekre épül, amelynek több mint a fele zöldfelület marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában