Bűncselekmények

2024.05.23. 07:04

Betört, lopott, fenyegetett, fegyverrel kényszerítette áldozatait a rettegett rabló

Folytatólagos tárgyaláson május 23-án, csütörtökön áll ismét a tatai járásbíróság elé azt a férfi, aki három idős asszonyt rabolt ki Tatán. Egy házból több mint egymillió forint értékben vitt el ékszereket és készpénzt. Nagy erőkkel keresték a megyei nyomozók. Fegyveresen elkövetett rablás bűntette ellene a vád.

Kemma.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi 2022. november 28-án éjjel bement a tatabányai családi házba és eltulajdonította a házban alvó sértett pénztárcáját, benne 15 ezer forinttal és okmányokkal, majd egy másik pénztárcát, 20 ezer forint készpénzzel, személyes iratokkal, bankkártyával, egy 30 ezer forint értékű mobiltelefont, valamint egy 40 ezer forint értékű gázpisztolyt.

A vádirat szerint a férfi 2022. december 11-én és 21-én fegyveresen, 30-án pedig idős nő sérelmére követett el rablást Tatán. A rablássorozat napokig rettegésben tartotta az embereket, a hír gyorsan terjedt, hogy valaki újfajta módszerrel próbálkozik a vasútállomás környéki kertes házaknál: a villanyóra lekapcsolásával csalogatja ki az idős háziakat, hogy aztán megszerezze az értékeiket. 

Nagy erőkkel keresték a Komárom-Esztergom vármegyei nyomozók azt a férfit, aki három idős asszonyt rabolt ki Tatán. Munkájuknak meglett az eredménye: letartóztatták az elkövetőt.
A fegyveres rablót nagy erőkkel keresték a nyomozók
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra, police.hu

A vádlott 2022. december 11-én lopási szándékkal bement a tatai családi házba, ahová magával vitte a korábban eltulajdonított gázpisztolyt. A házban kutatni kezdett, magához vett kettő aranylapkát és egy régi, szlovák bankjegyet. A vádlott ezután szembe találkozott a sértett nővel, akire gázfegyvert szegezett, és értékei átadására szólította fel. A fenyegetés hatására a sértett átadta az ékszereit, valamint a vádlott is kutatást végzett és további aranyékszereket vett magához. Ezt követően arra kényszerítette a nőt, hogy a gépkocsijával vigye el őt a tatabányai vasútállomásra, melynek a sértett eleget tett. A bűncselekmény elkövetési értéke 1.265.864 forint, melyből lefoglalással 6.000 forint térült meg. A vádlott tíz nappal később ismét bement egy tatai családi házba, az ott tartózkodó sértettre fegyvert szegezett, és pénz, illetőleg arany átadását követelte. A sértett nő 100.000 forint készpénzt adott át a vádlottnak, majd a vádlott további kutakodással még 100.000 forintot vett magához. A vádlott ezután a sértettet egy hintaszékbe ültette, karját a szék karfájához kötötte és figyelmeztette, hogy maradjon nyugton, mert a társa a teraszról figyeli. A vádlott ezután taxit hívott és Tatabányára vitette magát. Az okozott kár nem térült meg. A vádlott 2022. december 30-án este bement az idős sértett tatai családi házának udvarára, ahol lekapcsolta a villanyórát, majd a villanyórához kisiető sértett fejét megragadta, arcához nyomott egy tárgyat és azzal fenyegette, hogy ha kiabál, végez vele. A vádlott a sértettet magával húzva bement a házba, értékek után kutatott, illetőleg kérdezte a sértettet, hogy hol tartja a pénzét. Ekkor a sértett átadta a pénztárcáját, melyből a vádlott kivette a pénzt, valamint a bankkártyát, továbbá magához vett egy paprika spray-t. Ezután a sértettet az ágyra fektette, kezeit és lábait dróttal megkötözte, és figyelmeztette, hogy a társa figyeli. A vádlott ezen alkalommal is taxival hagyta el a várost. Az elkövetési érték összesen 93.925 forint, mely nem térült meg. Megjegyzés: Folytatólagos tárgyalás. 

A rendőrség akkori közleménye szerint a tatai kapitányságon 2022. december 12-én tett feljelentést a nő. Elmondta, hogy előző nap egy férfi bement a házába, majd egy fegyverrel vagy annak utánzatával megfenyegette és az értékei átadására kényszerítette.

Fegyveres rablást követett el újra

A második esetben, 10 nappal később, a férfi egy idős pár családi házába ment be a csukott, de nem zárt bejárati ajtón keresztül. Odabent az otthon tartózkodó hölgyre gázpisztolyt szegezett, és pénz, valamint arany átadását követelte tőle. A nő a fenyegetés hatására előbb átadott 100 ezer forintot a támadónak, aki azonban nem elégedett meg ennyivel, a lakást átkutatva talált és magához vett további 100 ezer forintot, valamint elvitte a nő személyes iratait. Mielőtt távozott, a hintaszékhez kötözte áldozatát, a telefonkagylót pedig leszerelte.

Friss híreket tudtunk meg az időseket rettegésben tartó rablássorozatról
A sorozatrabló három idős asszonyt rabolt ki
Forrás: TV2

A harmadik esetben, december 30-án a sorozatrabló újra felbukkant Tatán. Egy 75 éves néni családi házának udvarára ment be, ahol lekapcsolta a villanyórát. A férfi az áramkimaradás miatt a villanyórához kisiető nő fejét megragadta, arcához nyomott egy tárgyat, és azzal fenyegette, hogy ha kiabál, végez vele. Ezután az idős nőt magával húzva bement a lakásba, azt átkutatta, és elvett 90 ezer forint készpénzt, egy paprika spray-t, valamint két bankkártyát.

Az elkövető korábban már büntetve volt, őt legutóbb a bíróság 2016. évben minősített rablás bűntette és más bűncselekmény miatt 8 év fegyházbüntetésre ítélte, melyből 2019. évben szabadult feltételes kedvezménnyel. Az ügyészség  a mostani vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság az elkövetőt fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltásra, a sértettek kárának megtérítésére, 106 ezer 550 forint vagyonelkobzásra ítélje.

Megszólalt az egyik áldozat is

A Tényeknek megszólalt az egyik áldozat, aki azt vette észre, hogy lekapcsolta valaki a villanyt a kapcsolószekrényben. Aztán 20 perc múlva újra. Akkor támadta meg a 75 éves nénit a rabló.
− Egy hete nem tudok aludni, annyira félek − mondta sírva az idős asszony, akit karácsony után támadtak meg. Tőle pénzt és ékszert követelt a támadó, aki  egy drótkötéllel kötözte meg a kezét, és fegyverrel fenyegette. Az asszony szerint a szomszédjában tíz nappal korábban is történt ilyen, ott elő is vette a fegyvert a rabló, aki arra utalt, hogy több társa is van.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában