Életmentés

2024.03.12. 17:30

Őszintén vallottak az életmentő rendőrök a vonatgázolásról

Az életmentő rendőrök voltak a Kemma.hu vendégei. A tatabányai egyenruhások érkeztek ki elsőnek a múlt heti tragikus vonatgázolás helyszínére.

Goletz-DeáK Viktória

A Kemma.hu stúdiójában vendégeink voltak azok az életmentő rendőrök, akiket a március 4-én történt tragikus vonatgázolás tatabányai helyszínére riasztottak. Az egyenruhások percek alatt a helyszínre értek és ellátták a súlyos sérültet. Helytállásukért Kuglics Dávid őrmestert és Fazekas Ádám őrmestert, illetve Bakó Lili őrmestert Boross Zoltán László rendőr ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány dicséretben részesítette.

Az életmentő rendőrök voltak a Kemma.hu vendégei. A tatabányai egyenruhások érkeztek ki elsőnek a tragikus vonatgázolás helyszínére.
Fazekas Ádám őrmestert (balra) és Kuglics Dávid őrmestert (középen) Boross Zoltán László r. ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány dicséretben részesítette a vonatgázolásnál nyújtott szolgálatukért
Forrás: Beküldött

A rendőröket arról kérdeztük, hogy mi is történt a vonatgázolás után

− A bejelentés után azonnal megindultunk a címre, a Police Medice táskánkat magunkhoz vettük, mely alapvető, életmentő egészségügyi ellátáshoz szükséges felszerelést tartalmaz. Pár perc alatt kiértünk a címre, ahol a sötét peron várt minket, illetve egy a vasúti sínek és a peron fala között fekvő férfi. Már távolról látható volt, hogy a testtől legalább fél méterre van a csonkolt végtag a vasúti sínpár között − kezdte a történetet Kuglics Dávid őrmester. Mint mondta: a peronon várakozó utasok mutatták, hogy pontosan merre van a sérült, de az emberek nem mentek közel a helyszínhez, mert a sötét ellenére is mindenkit megviselt a látvány.

− Egy MÁV-dolgozó tájékoztatott minket, hogy a vasúti forgalmat megállították, így megkezdhettük az azonnali ellátását a sérültnek. Fazekas kollégával leugrottunk a vasúti sínekhez, majd megkezdtük a személy ruházatának megbontását, hogy lássuk a csonkolt végtagot, illetve az egyéb sérüléseket. Munka közben próbáltunk szóba elegyedni a személlyel, azonban nem kommunikált velünk, de életjelei voltak. Az elsődleges feladatunk az volt, hogy a masszív vérzést csillapítsuk, ezért egy érszorítót helyeztünk fel a sérült végtagra. Illetve betakartuk az urat, mert a nagy vérveszteség miatt fontos a hővédelem. Mire ezzel végeztünk, megérkeztek a tűzoltók és mentők, akik megkezdték a beteg ellátását, amiben továbbra is aktívan részt vettünk. Végül 18 óra 30 körül mentőbe került a sérült − tette hozzá a rendőr, aki szerint egy ilyen esetben fontos a gyors reakció, nincs idő és lehetőség leblokkolni. A nagy vérzéses eseteknél ugyanis a halálesetek 70-80 százaléka elkerülhető lenne, hogyha azonnal csillapítanák a masszív vérzést.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tatabányai vasútállomáson március 4-én, hétfőn kora este, nem sokkal 18 óra előtt történt a baleset. Egy Sopronból Budapestre tartó InterCityről szeretett volna megkésve leszállni az a férfi, akit a vonat maga alá gyűrt hétfőn. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a vonatgázolás helyszínéről egy idős férfit életveszélyes sérülésekkel szállították a mentők kórházba. A vonatgázolás sokkolta a peronon várakozó utasokat. A Kemma.hu-nak az egyik szemtanú mesélt a történtekről. Mint mondta: egy férfi későn szállt le a vonatról, a vonat elindult, maga alá sodorta az embert és levágta térdből a lábát. A MÁV közösségi oldalán adott ki közleményt a tragikus balesetről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában