Tárgyalás

2024.03.06. 13:51

Vesztegetés a temetőben: gyászoló családokon nyerészkedtek kenőpénzekkel

A Tatabányai Törvényszék március 7-én tárgyalást folytat azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik temetői helyekért fogadtak el kenőpénzt, és üzleteltek feketén. A tárgyaláson a vesztegetés bizonyítási eljárása tanúk meghallgatásával folytatódik. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben az előkészítő ülésen ítéltet hozott.

Kemma.hu

A vádirat szerint 2019 és 2021 júliusa között a gyanúsítottak a tatabányai Zrt. temető üzemeltetési csoportjában dolgoztak. Az I. és II. rendű vádlott szolgáltatási alkalmazottként, míg a III. rendű vádlott tehergépkocsi-vezetőként és raktárosként.

A temetőüzemeltetési csoportvezető több sírköves vállalkozó részére lehetőséget adott, hogy a tatabányai köztemetők területén a szabad temetési helyekre urnaalapokat tegyenek le, amelyre a sírhely megváltását követően csak az urnaalapot elhelyező sírköves vállalkozó helyezhetett el urna emlékművet. 

Az egyik sírköves vállalkozó 2016-ban megkereste a csoportvezetőt azzal, hogy engedélyezze számára urnaalapok telepítését az Újtelepi köztemetőben, azonban kérése akkor elutasításra került. 2019-ben a vállalkozó megegyezett a II. rendű és a III. rendű vádlottakkal, hogy alkalmanként 30 ezer forintot elfogadnak tőle azért, hogy segítik őt abban, hogy az urnaalapok könnyen értékesíthető helyen legyenek kijelölve, majd az urnaalapok telepítését követően, azokat a vádlottak kiajánlják a megrendelőknek.

A Tatabányai Törvényszék közleményéből azt is megtudtuk, hogy a II. és III. rendű vádlottak az I. rendű vádlottat az ajánlatáról tájékoztatták, aki az ajánlatot szintén elfogadta. Az egyikük közbenjárására a csoportvezető – aki nem tudott a vádlottak és a vállalkozó egyezségéről – engedélyezte, hogy a vállalkozó urnaalapokat telepítsen az Újtelepi temetőbe. A vádlottak közreműködésével a temető frekventált helyein kerültek sírhelyek kijelölésre, ahova a vállalkozó az urnaalapokat elkészítette, majd azokat az elhunytak hozzátartozóinak a vádlottak elsőként mutatták be. Mivel ezen sírhelyek a temető előnyös részein helyezkedtek el, a megrendelők az elsőként bemutatott sírhelyeket legtöbbször elfogadták. Az I. rendű vádlott az urnaalapok kiajánlása, értékesítése érdekében végzett tevékenységért legkevesebb 10 alkalommal 30 ezer forint jogtalan előnyt vett át, melyből alkalmanként 10-10 ezer forintot adott át a másik két illetőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában