Tilos!

2024.01.12. 16:32

Jégre lépni veszélyes! - a vármegyei vízfelületek mindegyike veszélyes a katasztrófavédők szerint

A Komárom-Esztergom vármegyei tűzoltók minden évben gyakorolják a jégről mentés technikáit, de, mint mondják, jobb, ha az ilyen képességeket élesben nem kell alkalmazniuk.

Kemma.hu

A jégen való nyugodt, egyenletes mozgás csökkenti a beszakadás valószínűségét

Forrás: KEM Katasztófavédelem

Fotó: Muzslai László tű. szds.

A vármegyében található állóvizeink esetében a jégre lépés korlátozható. A tavat üzemeltetőnek kell a jég méréséről, a sportolásra alkalmas terület kijelöléséről gondoskodnia. Mint arra a vármegyei katasztrófavédelem figyelmeztetett, jelen pillanatban vármegyénkben nincs olyan természetes vízfelület, amelyen a jégre lépés biztonságos és engedélyezett lenne.

A katasztrófavédők arra intik a kirándulókat vagy korcsolyázni vágyókat, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy az adott jégfelületre lépni engedélyezett-e. Ha a jégen tartózkodás biztonságos, akkor is mindig legalább ketten legyenek a helyszínen, így tudnak egymásra figyelni, baj esetén pedig egymás segítségére siethetnek.

jégre menni jég gyakorlat
A vármegyei tűzoltók minden évben gyakorolják a jégről mentés technikáit
Fotó: Muzslai László tű. szds. / Forrás: KEM Katasztófavédelem

Ha természetes vízfelületen kialakult jégre megyünk, az elővigyázatosság kedvéért már ruházatunk megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy kis nedvszívó tulajdonságú ruhadarabokat válasszuk, így ha vízbe esünk, nem lesz nagy a súlyunk, a testünk is lassabban hűl ki. Ne ugráljunk! A jégen való nyugodt, egyenletes mozgással csökkenthetjük a beszakadás valószínűségét.

Ha mégis beszakad

A katasztrófavédők intelme szerint, amennyiben a jég mégis beszakad, őrizzük meg nyugalmunkat Társunk, vagy egy, a helyszínen tartózkodó személy haladéktalanul kérjen segítséget a 112-es központi segélyhívó számon. A mentésnél ügyeljünk arra, hogy ne egyenes testtartásban közelítsük meg a bajbajutottat, hanem a jégen hason csúszva.
Csökkentheti az újbóli beszakadást valószínűségét, ha a vízben rekedt felé, az utolsó méterek áthidalására egy hosszúkás tárgyat, például botot nyújtunk. A jeges vízből mentett embert, sose vigyük egyből túlfűtött helyre, próbáljuk dörzsöléssel megindítani a vérkeringését, majd bízzuk orvosra az ellátását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában