Rongálás

2024.01.25. 13:39

Döntött a tatabányai bíróság: a börtönbe mehet az idegből nagymamája lakását felgyújtó férfi

Az ügyészség indítványa alapján a járásbíróság a férfit 2 év 6 hó fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védő enyhítésért fellebbezést jelentett be.

Kemma.hu

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy a rongálás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján a Tatabányai Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott.

Az ügyészség indítványa alapján a  járásbíróság a férfit 2 év 6 hó fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védő enyhítésért fellebbezést jelentett be.

A vádirat szerint a vádlott nagymamája és a nagybátyja tulajdonában álló környei házban szívességi lakáshasználóként lakott. A vádlott 2019. november 25-én az általa használt szobában dühöngeni kezdett. Amikor ezt a nagymamája szóvá tette, a vádlott őt megöléssel fenyegette, amelynek hatására a nagymama a szomszédba menekült. A vádlott követte őt a szemben lévő házig, miközben kiabálva többek között a házuk felgyújtását, felrobbantását helyezte kilátásba, majd visszatért az ingatlanba.

A vádlott ezután az általa használt emeleti szobában meggyújtotta az ágyat és az arra felhalmozott ágyneműjét, ruháit, majd a szoba ajtaját becsukva távozott a házból,a melynek közvetlen közelében nem volt olyan épület, amelyre a tűz átterjedhetett volna. A vádlott által az emeleti szobában meggyújtott tűz azonban alkalmas volt az épület megsemmisítésére, mert a ház egyéb éghető részeire történő átterjedése esetén a szomszédos konyha helyiségben tartott gázpalack robbanása során az épület szerkezete is károsodhatott volna.

A szoba rövid időn belül megtelt füsttel, és a nyílászárók zárt állapota miatt a szobában az oxigéntartalom olyan mértékben lecsökkent, hogy a tűz külső beavatkozás nélkül is kialudt. Erre figyelemmel a tűz tovaterjedésének reális lehetősége nem állt fenn. A kiérkező rendőrjárőr a házban lévő emeleti konyhában egy már felmelegedett gázpalackot levágott a tűzhelyről és azt az épületből kivitte. A vádlott által okozott tűz és füst következtében a szobában és annak berendezésében 300.000 forint rongálási kár keletkezett, a sértett sérelmére a veszélyeztetett rongálási érték 11.712.500 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában