Tanácsok

2023.12.25. 20:00

A csillagszóró is veszélyes: a tűzoltók szerint ne a Grincsre hallgass karácsonykor

A katasztrófavédők karácsonyi üzenetükben azt tanácsolják, hogy ne a Grincsre, hanem inkább rájuk hallgass, ha szép és békés karácsonyt akarsz.

Kemma.hu

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán üzent a Grincs. A karácsonyt tönkre tevő manó azt tanácsolja, hogy aki fel akarja gyújtani az adventi koszorút, az tegye ablakba, függöny közelébe, és felejtkezzen el az égő gyertyáról. Évente mintegy ötvenen sikeresen meg is fogadják ezt a tanácsot. 

Aki a lángoló karácsonyfára, vagy a „Nálunk gyulladt fel leghamarabb a karácsonyfa” címre gyúr, az tegye közel a fűtőtesthez, gyújtson rajta gyertyát, használjon veszélyes izzósort, és azt tekerje jól össze, valamint helyezzen rá egy bútorlábat is. Az izzósorra. Aki csillagszóróval akar tüzet okozni, az a lakásban fényeskedjen vele, majd a még izzó pálcát dobja a kukába.  Konyhasztrájkot hirdető háziasszonyok égessék oda az olajat, műanyag kést, konyharuhát, karácsonyi kuglófot, miegyebet.  Kutyádat, macskádat, aranyos, ám puffadt aranyhörcsögödet engedd a fa közelébe. És vedd föl videóra. Az fontos. 

A katasztrófavédők azonban még időben elkapták a Grincset, mielőtt mindenhova eljutottak volna rossz tanácsai. Azt tanácsolják, hogy ha nem akarod, hogy ellopják a karácsonyodat, ne hallgass a Grincsre. Hallgass rájuk.  Arra figyelmeztetnek a lánglovagok, hogy az adventi koszorú közelében ne legyen gyúlékony tárgy.  A fenyőt megvásárlás után egy vödör vízben tároljuk, így magasabb a nedvességtartalma és nehezebben gyullad meg. Ha hosszabb a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, mint amilyenre épp szükségünk van, akkor is ki kell fektetni az egészet. Ha összetekert állapotban helyezzük feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy meg fog gyulladni. Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

A csillagszórók a legkönnyebben beszerezhető, legegyszerűbben működő tűzijátékok. Azért nagyon veszélyesek, mert 1000 és 1600 celsius fok közötti hőmérséklettel égnek. A forró szikrák egészen messze is elpattanhatnak, és nagyon könnyen meggyújthatják a környezetüket. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában