Ítélet

2023.11.07. 15:58

60 migránssal bukott meg a buszos csempész Tatabányánál, 63 hónapot ül a hűvösön

Elítélték a szerb embercsempészt, aki busszal szállította a migránsokat az M1-esen.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

A Tatabányai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolta meg azt a férfit, aki az M1-es autópálya tatabányai szakaszán busszal szállított migránsokat. Az ügyben most ítélet született, tudtuk meg dr. Borbély Veronikától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől. A Tatabányai Járásbíróság a férfit előkészítő ülésen az ügyészi indítvány alapján 5 év 3 hónap fegyházbüntetésre és 10 év kiutasításra ítélte. Az ítélet jogerős.

A vádirat szerint a szerb férfi 2022. szeptemberében egy - rajta kívül - legalább kilenc főből álló bűnszervezethez csatlakozott azért, hogy 6 ezer eurós tartozásának elengedése fejében migránsokat szállítson. A férfi megbízója utasítására  2022. szeptember 11-én megbízójával, valamint további két társával Magyarországra utazott.

Az elkövető a határt gyalogosan, egyedül, határellenőrzésen átesve lépte át. Ezt követően a férfi egy áruház parkolójában várakozott társaira. A parkolóban a vádlott visszaült megbízója személygépkocsijába, majd a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművekért egy üzemen kívüli benzinkúthoz mentek, ahol két autóbusz és egy személygépkocsi volt előzetesen leállítva a bűncselekmény elkövetése céljából. 

A benzinkútról a csempész több óra várakozást követően, miután társai a környéket átvizsgálták, és jelzést adtak az indulásra, az esti órákban egy, az eredeti forgalmi rendszáma helyett lopott, osztrák hatósági jelzéssel ellátott, összesen 51 üléssel rendelkező autóbuszt vezetve Magyarország déli határának közelébe ment. Közlekedése során a vádlottat egy társa egy körforgalomig a buszban utazva irányította. Ezt követően ez a segítő egy személygépkocsiba átült, amely az autóbuszt biztosítva a bűncselekmény elkövetése során mögötte haladt.

A körforgalom elhagyása után a vádlott egy személygépkocsit követett, amely féklámpája kétszeri felvillantásával egy erdős területen, az 55. számú főút 34. kilométer szelvényében jelzést adott az autóbusz megállítására és a csempészett személyek felvételére. Ennek okán a vádlott az általa vezetett autóbuszba 60 fő, magukat afgán, indiai és török állampolgárnak valló személy vett fel, abból a célból, hogy őket a magyar – osztrák államhatár jogellenes átlépéséhez segítséget nyújtva, Magyarország nyugati határának közelébe szállítsa.

Az elkövető a csempészett férfiak beszállását követően az autóbusszal Ausztria irányába indult, miközben társa személygépkocsival az utat mutatva előtte haladt. A vádlottat a bűncselekmény elkövetése közben a rendőrjárőrök 2022. szeptember 12-én, 0 óra 56 perckor az M1 autópálya 54 kilométer szelvényében tetten érték, és a járműben helyet foglaló 60 személyt megtalálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában