Állatkereskedők

2023.10.04. 09:36

Ácsnál bukott le az állatkereskedő: hamis papírokkal próbált kölyökkutyákat külföldre csempészni

Hamis állatútlevelekkel próbált öt kölyökkutyát Németországba juttatni egy román nő, akinek autóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Komárom-Esztergom vármegyénél ellenőrizték.

Kemma.hu

Moldovából Németországba tartott az a román autós, akit az M1-es autópálya  ácsi szakaszánál található Concó pihenőjébe kísértek ki a pénzügyőrök rutinellenőrzésre. Az autó csomagterében, két rozsdás ketrecben öt Golden Retriever jellegű kutya utazott. 

A pénzügyőrök ellenőrizték az állatok szállítására és utazására vonatkozó szabályokat, amelyen a kisállatútlevelek hamar fennakadtak. Jól látható volt ugyanis, hogy azok vélhetően színes nyomtatóval készülhettek házilag. Az is látható volt, hogy az útlevél szerint felnőtt korú kutyák még igencsak kölykök, amit a későbbi állatorvosi vizsgálat is igazolt.

Az egyenruhások értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az ebeknek oltásuk, csipjük és eredeti okmányuk sincs. A hamis papírokat lefoglalta és az állatok utazását megtiltotta. A sofőr egyedül utazott tovább, egy hazai alapítvány pedig befogadta a kölyköket.

A Bevetési Igazgatóság pénzügyőrei Nyugat-Magyarországon 2023-ban 32 kölyökkutya kereskedelmét hiúsították meg. Az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a NAV járőrei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában