Gyanús jelek

2023.10.28. 08:20

A neten „vadásznak” a gyerekekre a szexuális ragadozók - ezekre figyeljünk szülőként!

Napjainkban a szexuális ragadozók főleg a neten ismerkednek, és ott próbálják behálózni a gyerekeket. A veszélyre már évek óta próbálják figyelmeztetni a szakemberek a szülőket.

Goletz-DeáK Viktória

1622314630

Forrás: Shutterstock

A police.hu-n számoltak be arról, hogy az utóbbi években sokat változott, fejlődött a világ, így a mai kor cukros bácsijai az utca mellett más színtereken is megjelentek, és megváltoztak az elkövetési módszereik is. Topa Zoltán alezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt főreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban a szexuális ragadozók főleg a neten ismerkednek, és ott próbálják behálózni a gyerekeket.  

– Az online térben a bűnelkövetők nagyobb biztonságban érzik magukat, azt gondolják, hogy ott elrejtőzhetnek. Emellett pedig megfigyelhetik és észrevétlenül követhetik azokat a gyerekeket, akiknek az életéből hiányzik a kötődés, nincs egészséges és pozitív énképük – magyarázta a szakember, aki szerint a gyerekek sokszor felnőttes tartalmat gyártanak magukról, melyek felkeltik a rossz szándékú felnőttek figyelmét. 

A cukros bácsik már nemcsak az utcán, hanem a neten is megjelentek, olyan közösségi felületeken, népszerű platformokon, mint például a TikTok vagy gameroldalak, streamfelületek, online játékok, ahol nagyon sok a 10-11 éves 

– figyelmeztetett Topa Zoltán.

– A fiatalok számára az elsődleges kommunikációs csatorna a csetfelület, ráadásul sokszor az internet már kész tartalmakat ad nekik. Megfigyelhetők a mostani nemzedék tagjainál, de néhány idősebbnél is olyan szociális hiányosságok, mint a konfliktusmegoldási képesség vagy a párbeszéd, az empátia hiánya. Ami azt eredményezi, hogy míg a legtöbben az internet világában feltalálják magukat, a hétköznapi tevékenységek nehézségeket okoznak számukra – figyelmeztetett a rendőr. 

A veszélyre már évek óta próbálják figyelmeztetni a szakemberek a szülőket. Mint arról korábban beszámoltunk: gyerekeknek írt könyvet az internet és a közösségi oldalak veszélyeiről a tatabányai Solymos Ákos, akinek gyermekei adták a könyv ötletét. Frici, Fülöp és a hackerek című könyvben a két hétköznapi srác, szeretnek számítógépes játékokat játszani, fent vannak a közösségi oldalakon. Érdeklődő, kíváncsi gyerekek, akik egyre többször találkoznak számukra ismeretlen jelenségekkel a világhálón.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában