fő a biztonság

2020.03.28. 07:00

Az internet veszélyeiről írt regényt a gyerekeknek a tatabányai informatikus

Gyerekeknek írt könyvet az internet és a közösségi oldalak veszélyeiről a tatabányai Solymos Ákos, akinek gyermekei adták a könyv ötletét.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

Solymos Ákos 20 éve dolgozik információbiztonsági szakértőként. Jelenleg a Quadron Kibervédelmi Kft.-nél a tanácsadási, oktatási és kutatási terület vezetője. Idén pedig őt nevezték ki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Komárom-Esztergom megyei elnökének. A Kemma.hu-nak Frici, Fülöp és a hackerek című könyvének a születéséről és fontosságáról beszélt.

Frici és Fülöp két hétköznapi srác, szeretnek számítógépes játékokat játszani, fent vannak a közösségi oldalakon. Érdeklődő, kíváncsi gyerekek, akik egyre többször találkoznak számukra ismeretlen jelenségekkel a világhálón. Problémáikban azonban a szüleik sem tudnak segíteni.

– Amikor a gyermekeim kamaszok lettek, szerettem volna venni nekik egy könyvet, ami az internet veszélyeire hívja fel a figyelmüket. Azonban hiába jártam a könyvesboltokat, nem találtam a témához kapcsolódóan semmit. Végül aztán úgy döntöttem, hogy akkor írok én egyet – kezdte a szakember, akinek több mint három évébe került, hogy elkészüljön az első könyve.

– A Frici, Fülöp és a hackerek című kötetben nyolc történet szerepel. Ezeken a példákon keresztül a legnépszerűbb internetbiztonsági káreseményeket és megoldásaikat mutatom be a gyerekek nyelvén, és azt, hogyan kerülhették volna el hőseink azokat.

Szó van benne többek között a bankkártyás csalásokról, a lájkvadászokról, az adathalászokról – magyarázta az író, aki azt tanácsolja, hogy a szülők a gyerekekkel közösen olvassák el a könyvet.

Solymos Ákostól nem áll messze a tanítás. Az ELTE Tanító és Óvóképző Főiskolai karán, mint informatika műveltségi területes tanító szerezte meg a diplomáját. Bár végül mégsem a tanítói hivatás mellett döntött, azóta is rendszeresen jár iskolákba előadásokat tartani az információbiztonságról. A gyerekekkel való találkozásain szembesül arról, hogy azok mennyire nincsenek tisztában a veszélyekkel.

– Mielőtt találkozom velük, általában csak annyit tudok róluk, hogy melyik iskola hányadik osztályos tanulói. A többit már a közösségi oldalak segítségével derítem ki – mondta az internetbiztonsági szakértő, aki elárulta, hogy nagyon sok diák profilja nyilvános, rengeteg fotót, videót, információt elérhet róluk bárki.

– Az előadás elején megmutatok nekik egy rövid oktatófilmet, ami arról szól, hogy jön egy új gyerek az osztályba és amikor a tanár be akarja neki mutatni a többieket, az új gyerek azt mondja, nem szükséges. Mindenkire egyesével rámutatva, név szerint elmondja, hogy mi a kedvenc zenéjük, hol sportolnak, merre jártak legutóbb. Az előadáson lévő diákok ezen jót derülnek. Majd én is sorban mindenkire rámutatva elsorolom róluk a közösségi oldalakon található nyilvános információkat. Minden esetben pillanatokon belül döbbent csend lesz – mesélte Solymos Ákos.

A szakember szerint a szülők és a tanárok csak úgy védhetik meg a gyerekeket az internet veszélyeitől, ha maguk is ismerik azokat.

– Számtalan közösségi oldal és alkalmazás van, amiről a legtöbb szülő még csak nem is hallott. Így, ha a gyermekük ezekkel kapcsolatos kérdéssel, kéréssel fordul hozzájuk, nem tudnak segíteni. Így elveszik a bizalom a szülő felé és legközelebb már biztos, hogy nem hozzá fog fordulni – magyarázta a szakember, aki szerint nem az a baj, hogy a gyerekek használják a közösségi oldalakat, hanem az, hogy nem tudják azokat biztonságosan használni.

– Mikor a gyereknek veszünk egy okostelefont, együtt fedezzük fel a közösségi oldalakat és alkalmazásokat. Segítsünk beregisztrálni neki azokra, és mutassuk meg, hogyan kell például privát fiókot létrehozni. Ugyanis a legtöbb gyereknek magától nem jut eszébe a profiljának a védelme. Anélkül viszont bárki láthatja az általa megosztott információkat, amivel könnyen vissza tudnak élni – intett óvatosságra Solymos Ákos, aki szerint az iskolák tananyagaiban nagyobb hangsúllyal kellene szerepelnie az internetbiztonságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában