Kemma.hu videó

2023.09.21. 19:13

Esztergomban ápolják a robbantás legsúlyosabb sérültjét - fotón a detonáció utáni pillanat

A TEK főigazgatója, Hajdu János rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be arról, mi történt a rendőréletet követelő robbantás előtt és után Esztergomban.

Kemma.hu

Tizenegyen sérültek meg, egy rendőr és a robbantó életét veszítette Búbánatvölgyben

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hajdu János, a Terrorlehárítási Központ vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be az esztergomi gyilkos-öngyilkos robbantás körülményeiről csütörtök délután. Mint arról beszámoltunk, szerdán kora este egy férfi magára és a TEK-esekre robbantotta a házát, egy rendőr, Kónya Gábor Lajos elhunyt, összesen tizenegyen, köztük három tűzoltó is megsérült. Az elhunyt rendőrtisztet Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz főhadnaggyá léptette elő. 

A TEK főigazgatója a Hír TV által sugárzott tájékoztatón elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek kérésére vonultak ki Esztergom búbánatvölgyi városrészébe, a későbbi elkövetőt ugyanis körözték, nem jelent meg a rendőrségen, valamint hivatalos személy elleni erőszak miatt ügyészségi ügye is van, illetve most már csak volt. Mindemellett mindenki feltűnően agresszív embernek ismerte J. L.-t, a rendőrök felé szóban és írásban is életveszélyes fenyegetéseket fogalmazott meg. Ezért döntöttek úgy, hogy a terrorelhárítás segítségét kérik. Ezer feletti hasonló esetben dolgoztak már a TEK-esek...

14:20-kor zárták körbe a terveknek megfelelően a téglából és fából épült házat, ami erdős területen állt. Többszöri felszólításra a teraszon ugyan megmutatta magát J.L., sőt, kommunikált is a túsztárgyalókkal. Volt, hogy engedényebbnek tűnt, és hogy majd megadja magát, de végig agresszív volt, hullámzó volt a viselkedése. Ezért tartott 4 és fél órán át a tárgyalás vele. 

Az egyik kommandós látta a flexet a robbantó kezében

Hajdu János elmondta, hogy még a sötétetés előtt be akarták fejezni az akciót, mert a terepviszonyok nem voltak kedvezőek. Akkor döntöttek úgy, hogy behatolnak, amikor látták a füstöt és a tüzet a házban. Ekkor az vezérelte az állományt és a parancsnokot, hogy megóvják az elkövető életét, megelőzzék, hogy égési sérüléseket szenvedjen. Máskor is tettek így, most is az élet védelme volt a vezérelvük. J. L.-nek azonban más tervei voltak.... az események felgyorsultak és másodpercek alatt vett tragikus fordulatot.

Páncélozott jármű takarásából közelítették meg a tekesek a házat. Addig jutottak, hogy az ajtót kinyissák. Az egyikük még látta, hogy a férfi egy flexet a kezében tartva vágó mozdulatot tesz egy gázpalacknak tűnő tárgy felé. A kommandós egy csóvát még látott, aztán bekövetkezett a robbanás. Hajdu János kiemelte: az biztos, hogy flex volt, de hogy tényleg ez okozta-e a robbanást, azt majd a vizsgálatok mondják meg. 

8-10 métert repültek a kommandósok a robbanás erejétől

A kommandósok, akik az ajtóban voltak, 8-10 métert repültek, többen a közeli tóba vagy a partjára zuhantak. A nem az ajtóban, de a ház körül állókat is ellökte a lökéshullám, többen a törmelékek alá szorultak. Három tűzoltó, aki a háznál korábban tapasztalt kisebb tüzek és füst felszámolásában segített, szintén elrepült a detonáció erejétől.

− Nehéz körülmények között, a vízből, valamint a parton, a törmelékek alól a többieket megkeresve mentették az embereket a TEK-esek, az orvosi teamjük. Ekkor már a mentőszolgálat is a helyszínen volt, velük kezdték meg a sérültek elsődleges ellátását, stabilizálását. Itt már láttuk, hogy a kollégánk életveszélyes sérüléseket szenvedett. Sajnos a szakembereknek meg kellett állapítaniuk: a helyszínen elhunyt − részletezte Hajdu János, aki kiemelte: az esztergomi és a fővárosi Honvéd Kórházba szállították a sérülteket. 

Esztergomban ápolják a legrosszabb állapotban lévő sérültet

Nyolc tekes sérült meg, öten súlyosan, hárman könnyebben. Borda- és orrcsonttörések mellett égési sérüléseket szenvedtek, fogaikat veszítették és különböző sérüléseket szenvedtek. Három tűzoltó kisebb fokban sérült, de ők is csonjaikat törték. 

A legsúlyosabb sérültet az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban ápolják. Ő van a legrosszabb állapotban, de nincs életveszélyben, mondta a TEK főigazgatója. Mint elhangzott, a robbantás egyértelműen szándékos volt és az élet ellen irányult, és ha holnap hasonló esetben kellene eljárniuk, valószínűleg ugyanígy tennének, de nyilván át kell gondolniuk, mit tehetnek jobban, biztonságosabban.

Jogszerű volt az akció

− Ma már kimondhatjuk, az elkövető ezt így tervezte el, hogy ha kell, a rendőrökkel együtt haljon meg. A helyszínen lévő ügyész megerősítette a művelet jogszerűségét, és semmilyen aggályt nem fogalmazott meg − tette hozzá Hajdu János, aki azt is elmondta, hogy hajnalig nézték át az ügyet, és a tekesek minden protokollt betartottak, szakszerűen hajtották végre a műveletet. .

robbantás esztergom
A robbanás után hatalmas füst szállt fel Búbánatvölgyben
Forrás: Beküldött

A szintén Búbánatvölgyben élő olvasónk elmondta, hogy háromnegyed hétkor akkora ereje volt a robbanásnak, hogy az ablakok is beleremegtek. Természetesen nagy lett a riadalom a környéken. Ahogy Hajdu János is leírta az akció kezdetét, úgy a helyiek is látták már két óra körül a TEK-es autókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában