Terrorelhárítás

2023.09.21. 17:44

Kiderült, ki az esztergomi robbantás hősi halottja - friss hírek a 11 sérültről +fotók

Hősi halottá nyilvánította a belügyminiszter az esztergomi gyilkos-öngyilkos robbantásban elhunyt rendőrt, Kónya Gábor Lajost. A 11 sérült közül öten még kórházban vannak.

Walczer Patrik

Pintér Sándor is meglátogatta a kórházban lábadozó sérülteket. Mint ismert, egy férfi Esztergomban magára és a belépő TEK-esekre robbantotta a házát szerda este

Forrás: Belügyminisztérium

Pintér Sándor belügyminiszter meglátogatta a szerda kora esti esztergomi robbanás sérültjeit a kórházban csütörtökön. Minderről a BM számolt be, a fotók tanúsága szerint a tárcavezető a Terrorlehárítási Központ vezetőjével, Hajdú Jánossal, valamint a rendészeti államtitkárral a Honvéd kórházban járt.

Mint ismert, szerdán Esztergom búbánatvölgyi városrészében egy férfi magára és a házba lépő TEK-esekre robbantotta a házat, amelynek következtében egy rendőr meghalt, összesen pedig 11-en sérültek még meg. A legfrissebb hírek szerint a robbanás következtében nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg, sürgősségi ellátásukat követően többségük már otthonában lábadozik, ötüket ápolják még kórházban. 

Egy rendőr állapota súlyos, nem életveszélyes, őt intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik társa állapota stabil, de sérüléseik nyolc napon túl gyógyulóak. A Központi Nyomozó Főügyészség éjszakai tájékoztatása szerint maga a robbantó is életét veszítette a detonációban. A házból lényegében semmi sem maradt. 

Hősi halottá nyilvánították, posztumusz előléptették az elhunyt rendőrt

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a a néhai Kónya Gábor Lajos r. törzszászlóst, a TEK Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettesét, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóinak. A posztumusz főhadnay temetéséről később intézkednek, a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás valamennyi lehetőségét a BM biztosítja. A sérülteket a belügyminiszter elismerésben részesítette. A BM által közölt fotókon az látható, hogy a kórházban ápolt, jobb állapotban lévő sérültek a kezeiken és a lábaikon sérültek meg, egyiküknek a fején is kötés van. 

A robbanás következtében nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg, sürgősségi ellátásukat követően többségük már otthonában lábadozik, öt fő kórházi kezelése azonban még folytatódik. Közülük egy rendőr állapota súlyos, nem életveszélyes, intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik rendőr sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, valamennyiük állapota stabil.

Az elhunyt családját többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Hernádi Ádám esztergomi polgármester és a térség országgyűlési képviselője, Erős Gábor is részvétéről biztosította, csakúgy, mint a Fidesz-KDNP frakció, amely a detonációtól távol, de pont Esztergomban tartptta kihelyezett ülését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is részvétét fejezte ki Kónya Gábor Lajos szerettei felé. 

Sajtóhírek szerint a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr kétgyermekes édesapa volt.

Körözött férfi volt a robbantó

Mint írtuk, nem voltak jó véleménnyel a környékbeliek J. L.-ről, és egyesek tartottak is attól a férfitól, aki a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint rendőri intézkedés közben szándékos gázrobbanást idézett elő otthonában. 

Egy olvasónk elmondása szerint a délutáni órákban látta, amint az egység autói a Juhász József utcán közelítettek az említett házhoz. Egy közelben élő hölgy pedig 18:40 után meg is örökítette a helyszínről felszálló füstöt és az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy a ház is beleremegett a detonációba. Egy férfi szerint a robbanás hangját hallva először úgy gondolta, hogy autóbaleset történt Búbánatvölgyben és hogy a jármű becsapódását hallotta. 

Késő este mi is a helyszínen voltunk. A Búbosbanka utcába felől érkezve a Juhász József utcában, vagyis a helyszíntől egy utcányira állítottak meg bennünket az egyenruhások. A járművel érkezőket igazoltatták és mindenkit visszafordítottak, akik tovább szerettek volna menni a Tallér utca irányába. A katasztrófavédelem munkatársai este is dolgoztak, többször hallottuk láncfűrész hangját, melyet vélhetően az épület romjainak eltakarításakor használtak. Csütörtökön a készenléti rendőrök állták el a közlekedők útját.

Pintér Sándor belügyminiszter is helyszínre érkezett este, ugyanis ő aznap Esztergomban tartózkodott a Fidesz-KDNP frakcióülése miatt. Orbán Viktor miniszterelnök, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Hernádi Ádám polgármester is a közösségi oldalán nyilvánította részvétét a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrtiszt családjának és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívántak.

Megkülönböztető jelzéssel ellátott kisbusz sietett az esztergomi kórházba

Meg nem erősített információk szerint szerdán este az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban is felkészültek a sérültek fogadására, úgy tudjuk, hogy a sürgősségi osztályon csak a robbanás következtében sérülést szenvedett személyeket ápolták. 

Úgy tudja, hogy voltak, akiket a budapesti Honvéd kórházba, de egyes hírek arról is szóltak, hogy Tatabányára is vittek sérültet. Késő este a sürgősségi osztály bejárata előtt nem volt mozgás, de a főbejáraton láttunk bemenni egy fekete színű, kék megkülönböztető jelzéssel rendelkező kisbuszt.

Csütörtökön is a helyszínen voltak még a hatóságok

Csütörtökön délelőtt a Juhász József utca felől érkeztünk meg a Tallér utcai elágazáshoz, ahol egy készenléti rendőrök várakoztak. Információink szerint a helyszíni szemle még délelőtt is tartott. Úgy tudjuk, hogy Terrorelhárító Központ munkatársai már nem voltak ott a háznál, viszont a helyi rendőrök mellett a készenlétis kollégáik is kint voltak. Voltak olyan sofőrök, akik be akartak hajtani a lezárt területre, tőlük minden esetben lakcímkártyát kértek, hiszen csak az ott lakók juthattak be. Távozásunk előtt érkezett egy tűzoltóautó is, azonban nincsenek információk arról, hogy az egység milyen munkálatokat végzett el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában