M237-es

2023.08.03. 11:58

Videó: elfogta a TEK a Vértesen is átvándorolt svájci farkas gyilkosait +fotók

Az elkövetőket természetkárosításon túl más bűncselekményekkel is gyanúsítja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A nyomozás rámutatott, hogy tudták, hogy egy védett ragadozót ölnek.

Kemma.hu

Az elkövetőket természetkárosításon túl más bűncselekményekkel is gyanúsítják

Forrás: police.hu

Nagy felháborodást keltett annak a Svájcból útnak indult farkasnak a története, aki átvándorolva Magyarországon, így a Bakonyon és a Vértesen is, végül hazánkban pusztult el. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, figyelve, a ragadozó vajon hol talál új családra. A rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy a farkas éppen merre jár. Útjáról mi is beszámoltunk.

2023. április elején azonban a nyomkövető elhallgatott. Rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott, sőt feltehető volt, hogy pusztulását emberi beavatkozás okozta.

Sorsának tisztázása érdekében az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya április 8-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt. Mint azt a police.hu is közölte, az ügyben azóta számos nyomozati cselekmény történt.

A KR NNI nyomozói kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, bizonyítékokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki. A beszerzett adatok és információk elemzése folyamatosan zajlott, amely egyre közelebb vitte a nyomozókat a feltételezett elkövetők felé. Az események alapos rekonstruálása érdekében megtörtént a svájci hatóságokkal a kapcsolatfelvétel, ugyanúgy, ahogy a különböző társhatóságok büntetőeljárásba való bevonása is.

Az eljárás során beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is megtalálható volt. Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, és azt a Hernád folyóba dobták, melyet a nyomozók búvárok segítségével megtaláltak.

A nyomozás arra is rámutatott, hogy a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy egy védett ragadozóról van szó. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A két szabolcsi férfit a KR NNI augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett. A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában