Tekerj velünk!

2023.08.23. 19:25

Fontos ügy mellé állt le biciklijével a baji mérnökből lett motivátor, Illés Adorján

Sok jó minőségű bicikliút készült Komárom-Esztergomban, de a baleset-megelőzési bizottság is számos programot szervezett annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a kerékpáros baleset. Ezek egyike a Tekerj velünk! kampány.

Kemma.hu

Illés Adorján korábban mérnök volt, jelenleg élménybeszámolókat és motivációs tréningeket tart

Forrás: police.hu

– Idén Komárom-Esztergom vármegyében meghirdettük a kerékpárosok évét, és egy Tekerj velünk! elnevezésű kampányban igyekszünk népszerűsíteni a biztonságos, balesetmentes biciklizést. Ennek a kampánynak több programja volt eddig. A márciusi nyitórendezvényen a földet körülbicikliző, baji születésű Illés Adorján népszerűsítette a programsorozatot, és tartott előadást az élményeiről, valamint a biztonságos kerékpározásról – mondta el a Zsaru Magazinnak Tímár Zsuzsanna alezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Áprilisban szerveztek egy bringás pikniket, amely egy Tatabányától Tatáig tartó biciklis kirándulás volt. A célállomáson kisorsolták a tombola nyereményeit, egy szerviz pedig segített megigazítani a kétkerekűek kisebb-nagyobb hibáit.

Illés Adorján korábban mérnök volt, jelenleg élménybeszámolókat és motivációs tréningeket tart cégeknek és civil szervezeteknek
A baji bringás fontosnak tartja, hogy ne csak a bicikliutak legyenek világszínvonalúak, de a közlekedési morál is
Forrás: police.hu

Szerveztek éjszakai túrát is, és felállítottak egy szervizpontot Tatabányán, a József Attila Könyvtár mellett. Ezenkívül felhívást tettek közzé, hogy akiknek feleslegessé vált a kerékpárja, adományozza a rendőröknek, ők pedig – a szükséges javítás és felszerelés-kiegészítés után – szeptember 20-án ünnepélyes keretek között továbbadják azokat a rászorulóknak.

Könyv született az út nyomán

A Tekerj velünk! kampányt népszerűsítő Illés Adorján szinte napra pontosan négy év alatt járta körbe a földet biciklivel. Tekert 45,5 ezer kilométert, így amit a kétkerekűről és annak biztonságos használatáról tudni kell, azt ő pontosan tudja. Az út során készített fotóiból album született A Nagy Mosolykönyv címmel.

Illés Adorján korábban mérnök volt, jelenleg élménybeszámolókat és motivációs tréningeket tart cégeknek és civil szervezeteknek. A Zsaru Magazin beszélgett vele.

– A hazai utakon közlekedő autósokról, motorosokról, kerékpárosokról is készülhetne egy mosolykönyv?
– Ahogy mondani szokták: ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Azaz mindig előfordulhatnak feszült helyzetek a közlekedésben, de a lényeg, hogy figyeljünk egymásra, és akkor mindenki mosolyogni fog az utakon is.

– Fontos lenne ez a figyelem, de azért sokszor hiányzik…
– Amit fontosnak tartok, hogy együtt éljünk a forgalommal, segítsük egymást, és ne azért tartsuk be a szabályokat, mert kötelező. Ha például biciklizés közben taxival vagy busszal tartok egy irányba, akkor mindig lehúzódok, elengedem őket, hiszen nekik haladniuk kell, ez a munkájuk. Igyekszem az utakon másokkal is figyelmes lenni, így aztán velem is együttműködők a közlekedés résztvevői.

– A kerékpározás olykor veszélyes. Sokszor volt veszélyben a földkerülő út során?
– Hetente egyszer biztosan megtörtént, hogy centiméterekre ment el mellettem egy busz vagy egy kamion. Harminckilenc országban jártam, többnyire aszfaltúton tekertem, néha homokos, köves és szűk utakon is. Megtettem 45,5 ezer kilométert, így aztán különösen sok tapasztalatot szereztem arról, mennyire fontos a biztonságos közlekedés.

– Miért gondolta fontosnak, hogy részt vegyen ebben a kampányban és a hozzá kapcsolódó kisfilmekben?
– Amikor négy évig tekertem a föld körül, nagyon sok kedvességgel, segítőkészséggel találkoztam. Több esetben a rendőrök segítettek, és szeretném ezt a sok kedvességet, segítőkészséget visszaadni nekik és az embereknek. Valamint lényegesnek tartom, hogy ne csak a Komárom-Esztergom vármegyei bicikliutak legyenek világszínvonalúak, de a közlekedési morál is.

Illés Adorján korábban mérnök volt, jelenleg élménybeszámolókat és motivációs tréningeket tart cégeknek és civil szervezeteknek
Ha figyelünk egymásra, mindenki mosolyogni fog az utakon is - vallja a világutazó
Forrás: police.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában