Hátborzongató múlt

2023.05.09. 21:43

Halott csecsemőt rejtett a dózsakerti kuka - máig köztünk járhatnak a gyilkos anyák

Azt mondják, a nők két dologért hajlandóak mindent megtenni. Hogy legyen, illetve hogy ne legyen gyerekük. Sajnos sokan az utóbbi esetben a lehető legrosszabb döntést hozták és végeztek újszülöttjeikkel.

Kemma.hu

A rendszerváltás előtti utolsó csecsemőgyilkosság áldozata a minap ünnepelte volna a 35. születésnapját

Forrás: Dolgozók Lapja/Shutterstock/Montázs

Hátborzongató múltidéző sorozatunkban ezúttal rendszerváltás előtti csecsemőgyilkosságokat idézünk fel. Szűkebb hazánkban szerencsére az elmúlt években senki nem vetemedett ilyen szörnyű tettre, az utoljára egy tatabányai nő ellen emeltek vádat, aki 12 évig titkolta, hogy végzett kisbabájával. Őt 2016-ban ítélték el. Máig nem tudni viszont, hogy ki miatt kellett meghalnia annak a babának, akit 2008-ban találtak Sárberekben. A 06/34-517-777-es telefonszámon, illetve névtelenséget megőrzése az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számon, valamint a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámokon, a [email protected] e-mail címen továbbra is tehet bejelentést, aki tud valamit ebben az ügyben.

Nemrég ünnepelhette volna 35. születésnapját az a fiúcska, akinek nem adatott meg az esély az életre. 1988 áprilisában Tatabányán, Dózsakertben találták meg egy újszülött kisfiú élettelen testét a kukában. Ahogy arról a Dolgozók Lapja beszámolt, a holttest piros, nyakán fekete-fehér mintás, külföldi gyártmányú (Shetlander Crazy Horse márkájú) tiszta gyapjú gyermekpulóverbe volt begöngyölve. A rendőrség egyből keresni kezdte az elkövetőt, várta a bejelentéseket is aze mebrektől, de sajnos nem találtunk olyan nyomot, ami szerint meg is találták volna

Doboz lett a picik koporsója

1984 novemberében egész Oroszlányt megrázta, hogy egy újszülött holtteste került elő a szeméttelepről. Mint később kiderült, egy 40 éves özvegyasszony a munkahelyén, ahol takarított, megszülte a kislányát, de magára hagyta. A pici már élettelen testét aztán papírdobozba tette, majd azt a szemét közé rejtette, hogy elégessék. Róla sajnos nem találtunk információt írról, hogy a bíróság végül milyen ítéletet hozott az ügyében. 

Babamentő inkubátor
Komárom-Esztergom vármegyében a tatabányai Szent Borbála Kórházban van életmentő inkubátor. Úgy van elhelyezve, hogy a gyermekéről lemondó anya inkognitóban maradhat, ha már meghozta szomorú döntését. Immár 21. éve áll ott az eszköz.  2014-ben, 2012-ben is hagytak itt egy-egy babát. Fontos tudni, hogy ha valaki ilyen babamentő inkubátorba teszi  a picit, akkor nem terheli büntetőjogi felelősség. 

1977-ben egy 19 éves lány fojtotta meg az újszülöttjét Csépen. A pici házasságon kívül fogant, a fiatal nem sokkal korábban került ki az állami gondozásból, majd jött össze a pici apjával, a szomszédjával. Terhességét végig tagadta, védőnőnél sem járt. A baba élettelen testét néhány nappal a szörnyű tett után, egy dobozba csomagolva találták meg. Az anya első fokon négy év szigorított börtönt kapott, de fellebbezett, további sorsáról nem találtunk információt.

Páncélszekrény és emésztőgödör rejtette az élettelen testeket

1972-ben nála is kegyetlenebb módot választott egy asszony, hogy megszabaduljon kisbabájától. A 29 éves szomódi gyors- és gépíró egy papírvágó késsel elvágta újszülöttje torkát. A terhességét is titkolta, és az sem hatotta meg, hogy egészséges kisfiúnak adott életet. A holttestet az irodai páncélszekrénybe rejtette, de munkatársnőinek gyanús lett a viselkedése és állapota, így bukott le. 

1967-ben egy tokodaltárói, 30 éves, kétgyerekes, egyedülálló, ahogy akkoriban hívták leányanya az emésztőgödörbe veszejtette kisbabáját, akinek akkor adott életet. Egy évvel később ítélték el, első fokon 3 évet kapott. Mint kiderült, sem a harmadik, sem első két gyermeke érkezésére nem készült, nem járt orvoshoz, védőnőhöz sem. Az újszülött földi maradványait két hónappal később találták meg, amikor kitakarították az emésztőgödröt. A fiúcska egyértelműen fulladás miatt halt meg. A megrögzött nő egyébként a bíróságot is megpróbálta félrevezetni, névtelen levelet írt, hogy más tette az emésztőgödörbe a picit, de olyan változattal is előállt, hogy nem 9, hanem öt hónapra született a baba. 1957-ben Lábatlanon egy héthónapos kisfiúnak, Fricinek kellett meghalnia. Gyilkosa, aki az apja volt, 17 évet kapott. Nem egész négy hónap alatt elítélték. 

Ha úgy érzi, hogy bajban van, kérjen segítséget!
Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123 - Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes
Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503 - Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes
Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) 116-111 - Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában