megrázó

2021.02.23. 17:30

A földhöz csapta Fricikét – a lábatlani babagyilkos kegyetlen története

Ma már nagypapa lehetne Frici, akinek alig hat hónap adatott meg az életből. Gyilkosa 17 évet kapott, amiért kegyetlenül végzett vele.

Kemma.hu

Ma már nagypapa lehetne Frici, akinek alig hat hónap adatott meg az életből. Gyilkosa 17 évet kapott, amiért kegyetlenül végzett vele.

Forrás: Fortepan / Gál László

Hátborzongató múltidézőnkben a 23 évvel ezelőtt eltűnt környei kismama után ezúttal egy ötvenes évekbeli gyilkosságot idézünk fel, ami Lábatlanon történt. Egy héthónapos kisfiúnak, Fricinek kellett meghalnia. Gyilkosa, aki az apja volt, 17 évet kapott. Nem egész négy hónap alatt elítélték.

Ahogy a Dolgozók Lapja annak idején megírta, a történet még 1956-ban kezdődött, amikor a férfi megismerkedett későbbi feleségével, akit 1957 októberében vett el. A házasság nem indult túl fényesen, két hónap után szétváltak. Az asszony azonban 1958 augusztusában egy kisfiúnak adott életet. Fricinek. A baba újra összehozta a párt, és ősszel már újra együtt éltek. A béke azonban nem költözött be otthonukba. A férfit folyamatosan kételkedett abban, hogy a fiúcska az övé.

A kezdetektől durván bánt vele, s nemegyszer hangoztatta, hogy megöli a kisfiút. 1958 decemberében egy alkalommal, amikor egyedül volt otthon a babával, fojtogatni is kezdte... 1959 márciusában aztán ismét felébredt benne a gyilkos harag. A párjával összeveszve kijelentette, hogy

hármuk közül az egyik felesleges, és ő inkább leüli azt a néhány évet, de ezen a helyzeten változtatni fog.

Alig egy napon belül ez meg is történt. Amikor felesége elment otthonról, ölbe vette a gyereket és, ahogy vallomásában mondta, végigvette a lehetőségeket, hogy az asszonyt, a gyerekét vagy önmagát ölje-e meg. Végül arra az elhatározásra jutott, hogy a gyerekkel végez.

„Ne haragudj, Fricikém, de meg kell halnod”

– mondta a kisfiúnak, majd felállt, megfogta a gyereket és a földhöz csapta. A gyerek olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy azonnal meghalt. Ezután visszatette az ágyba, meghallgatta, hogy dobog-e még a szíve, majd felöltözött és Kiskundorozsmára utazott a szüléihez. Itt vette őrizetbe másnap a rendőrség, majd a megyei bíróság júniusban17 évi börtönre ítélte, szándékos emberölés, valamint annak kísérlete miatt, valamint a „politikai jogaitól” is megfosztották 10 évre.

A férfi a tárgyaláson a korabeli beszámoló szerint cinikusan viselkedett, s nem tanúsított megbánást. Azt mondta, hogy sajnálja a gyereket, de ha egy embert ok nélkül megütött volna, azt jobban bánná.

Ha úgy érzi, bajban van, itt kérhet segítséget

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06/80-20-55-20 (éjjel-nappal), e-mail: [email protected]

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123

Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes

Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503

Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes

Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) 116-111

Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes

Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek; 18-22-ig)

PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06-70-252-5254 szerdánként 16 -18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig

Mentők: 104 vagy a 112, Rendőrség: a 107 vagy a 112, Általános segélyhívó telefonszám: 112

(Borítóképünk illusztráció)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában